Cum vor arăta oamenii peste un milion de ani? Vom fi cyborgi cu implaturi? Cum se va schimba omul în timp? Ce cred oamenii de știință?
De-a lungul istoriei mai recente, în ultimii 10.000 de ani, au existat schimbări semnificative la care oamenii să se adapteze. Viața agricolă și hrana din belșug au dus la probleme de sănătate pentru rezolvarea cărora am folosit știința, cum ar fi tratarea diabetului cu insulină. În ceea ce privește aspectul, oamenii au devenit mai grași și, în unele zone, mai înalți.
Poate am putea evolua pentru a fi mai mici, astfel încât corpurile noastre să aibă nevoie de mai puțină energie, sugerează Thomas Mailund, profesor asociat în bioinformatică la Universitatea Aarhus, Danemarca, ceea ce ar fi chiar eficient pe o planetă foarte populată.
A trăi alături de mulți oameni este o nouă condiție la care oamenii trebuie să se adapteze. Mailund sugerează că putem evolua în moduri care să ne ajute să facem față acestui lucru. Amintirea numelor oamenilor, de exemplu, ar putea deveni o abilitate mult mai importantă.
În prezent, ființeie umane folosesc implanturi pentru a repara o parte a corpului care este stricată, cum ar fi un stimulator cardiac sau un implant de șold. Poate că în viitor implanturile vor fi folosite pur și simplu pentru a îmbunătăți o persoană.
Pe lângă implanturile cerebrale, s-ar putea să avem părți mai vizibile ale tehnologiei ca element al aspectului nostru - precum un ochi artificial cu o cameră care poate citi diferite frecvențe de culoare și imagini.
Cu toții am auzit de „bebeluși creați pe calculator”. Oamenii de știință au deja tehnologia pentru a schimba genele unui embrion, deși este un proces controversat și nimeni nu este sigur ce va urma. Dar, în viitor, sugerează Mailund, ar putea fi considerat neetic să nu recurgem la schimbarea anumitor gene. Odată cu aceasta, la pachet poate veni și alegerea cu privire la trăsăturile unui copil, deci poate că oamenii vor arăta așa cum vor părinții lor să arate.
„Va exista în continuare o selecție, doar că va fi o selecție artificială. Ceea ce facem cu rasele de câini în prezent, vom face cu oamenii”, a spus Mailun.
„Să vezi atât de departe este doar speculație, dar prezicerea unui viitor imediat este cu siguranță posibilă folosind bioinformatica, combinând date despre ceea ce se știe despre variația genetică cu modelele de schimbare demografică din viitor”, spune Jason A Hodgson, autor al cărții Marile Provocări în ecosisteme și mediu.
Hodgson prezice că zonele urbane și rurale vor deveni din ce în ce mai diferențiate. „Oamenii din zonele rurale vin la orașe, așa că în viitor vom vedea o creștere a diversității genetice în orașe și o scădere în zonele rurale”. Va varia în întreaga lume, dar în Marea Britanie, de exemplu, zonele rurale sunt mai puțin diverse, comparativ cu zonele urbane care au o populație mai mare de migranți.
Unele grupuri se reproduc într-un ritm mai ridicat sau mai scăzut. Populațiile din Africa, de exemplu, se extind rapid, astfel încât acele gene devin mai populare la nivel global. Oamenii din zonele în care predomină o culoare deschisă a pielii se reproduc cu o rată mai mică. Prin urmare, prezice Hodgson, culoarea pielii dintr-o perspectivă globală va deveni mai închisă.
„Este aproape sigur cazul că oamenii care au o culoare închisă a pielii cresc în număr la scară globală în comparație cu cei care au o culoare deschisă a pielii”, a spus el. „M-aș aștepta ca o persoană obișnuită, peste câteva generații, să aibă o culoare a pielii mai închisă decât o are acum.”
Și cum rămâne cu spațiul? Dacă oamenii ajung să colonizeze Marte, cum am evolua? Cu o gravitație mai mică, mușchii corpului nostru și-ar putea schimba structura. Poate că vom avea brațe și picioare mai lungi. Într-un climat mai rece, de tipul Epocii de gheață, am putea deveni chiar și mai dolofani, cu păr pe corp, ca rudele noastre îndepărtate?
Nu știm, dar cu siguranță variația genetică umană este în creștere. La nivel mondial, există circa două mutații noi pentru fiecare dintre cele 3,5 miliarde de perechi de baze din genomul uman în fiecare an, spune Hodgson. Ceea ce este uimitor - și face puțin probabil că vom arăta la fel ca acum peste un milion de ani.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: