Colonizarea planetei Marte este unul dintre marile visuri ale omenirii, dar de ce este nevoie pentru a-l împlini? Și, mai ales, de câți oameni? 

Un nou studiu sugerează că numărul ideal de rezidenți este de 110. Lucrarea numită „Numărul minim necesar de rezidenți pentru a supraviețui pe altă planetă” îi aparține lui Jean-Marc Salotti, profesor la Institutul Politehnic din Bordeaux.

„De-a lungul timpului au fost discutate ideile de utilizare a resurselor găsite la îndemână, dar și diverse forme de organizare socială, însă există și acum o înțelegere destul de precară a variabilelor problemei”, a spus acesta.

În lucrarea sa Salotti arată că poate utiliza un model matematic pentru a determina numărul minim de rezidenți, dar și stilul de viață necesar pentru locuirea pe o altă planetă. Ideea este pe buzele tuturor, iar Elon Musk însuși susține că racheta interplanetară SpaceX poate transporta pe Marte până la 100 de persoane. Ba chiar vrea să construiască o întreagă flotă de acest tip. Dar este, oare, realistă această perspectivă?

Chiar dacă cercetătorii iau în calcul ca fiind fezabile o serie de idei precum extragerea resurselor naturale disponibile, complexitatea necesară implementării este prea puțin înțeleasă, iar numărul mare de componente care ar trebui trimis către spațiu ar fi o provocare imensă.

Problema formării unei colonii este extrem de complexă, dar Salotti a lucrat la un model matematic despre care crede că poate fi un bun punct de pornire pentru o colonie care să se auto-susțină. Factorul central pare a fi distribuirea resurselor și împărțirea lor, lucru care permite reducerea timpului necesar unui individ pentru realizarea anumitor activități. Această formulă depinde, însă, de starea inițială a lucrurilor și de felul în care oamenii se vor adapta la noua realitate.

De asemenea, complexitatea, costurile și fezabilitatea călătoriilor interplanetare sunt alte câteva aspecte de care trebuie să ținem cont. Astfel, Salotti susține că, cel puțin la început, cantitatea de resurse trimise de pe Terra va fi limitată, iar construirea unui model de existență care să fie re-alimentat periodic de pe Pământ nu pare prea ușor de atins.

Cele două mari variabile identificate de Salotti sunt disponibilitatea resurselor locale (apă, oxigen și elemente chimice), dar și capacitatea de producție. Toate țin și de capabilitatea de a construi sisteme și de a împărți materialele disponibile între mai multe persoane. Iar pe măsură ce numărul oamenilor din colonie crește, intervine specializarea lor pe diverse compartimente și, implicit, diversificarea vieții.

Mai departe, ecuația lui Salotti se reduce la timp: de cât timp este nevoie pentru supraviețuire și cât de mult timp este disponibil. Despre estimarea sa de 110 oameni necesari pentru a coloniza Marte, acesta spune că e prima analiză cantitativă de acest tip, o metodă care este bazată pe date și comparații, oferind concluzii și strategii de supraviețuire.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: