Cinci șuvițe prelevate din capul lui Ludwig van Beethoven au dezvăluit că este posibil ca acesta să fi murit din cauza unei boli de ficat și nu a otrăvirii cu plumb, așa cum se credea până acum.

Celebrul compozitor de renume mondial Ludwig van Beethoven a fost infectat cu hepatita B când a murit, potrivit primei analize ADN efectuate vreodată asupra rămășițelor muzicianului surd.

Analiza genetică, efectuată pe cinci șuvițe de păr ale lui Beethoven, prelevate ca amintire de pe capul său în ultimii șapte ani de viață, a dezvăluit, de asemenea, că acesta avea un risc ridicat de boală hepatică. Este posibil ca acest risc genetic, împreună cu infecția cu hepatita B, care probabil i-a afectat și ea ficatul, să fi jucat un rol în moartea sa.

Descoperirea contrazice ipoteza general acceptată conform căreia compozitorul a murit din cauza otrăvirii cu plumb, dar nu face lumină asupra modului în care a ajuns să-și piardă auzul.

Născut în 1770, Beethoven a început să își piardă capacitatea de a auzi la mijlocul celui de-al doilea deceniu de viață, devenind complet surd la aproape 50 de ani. De asemenea, a suferit de probleme gastro-intestinale din ce în ce mai grave de-a lungul vieții sale, având cel puțin două manifestări de icter, un simptom al unei boli de ficat.

În 1802, pe măsură ce afecțiunile sale deveneau din ce în ce mai grave, Beethoven l-a rugat pe prietenul său medic Johann Adam Schmidt să descopere și să facă publică ciudata boală de care suferea, însă Schmidt a murit cu 18 ani înaintea lui Beethoven. După moartea lui Beethoven, în 1827, o autopsie a dezvăluit că acesta avea cicatrici hepatice grave, cunoscute și sub numele de ciroză. Acum, noile cercetări, publicate în revista Current Biology, au descoperit baza genetică și virală a bolii sale, îndeplinind în sfârșit cererea compozitorului.

„Nu putem spune cu certitudine ce l-a ucis pe Beethoven, dar acum putem cel puțin confirma prezența unui risc ereditar semnificativ și a unei infecții cu virusul hepatitei B", a declarat într-un comunicat coautorul studiului Johannes Krause, profesor de genetică la Institutul Max Planck de Antropologie Evolutivă. „De asemenea, putem elimina mai multe alte cauze genetice mai puțin plauzibile".

Pentru a descifra codul genetic al marelui compozitor, cercetătorii au dorit mai întâi să afle dacă cele opt șuvițe din părul său pe care le-au obținut din colecții din SUA și Europa sunt autentice. După ce au folosit analiza ADN pentru a determina vârsta șuvițelor, au comparat ADN-ul prelevat de la fiecare dintre ele și au evaluat rezultatele alături de documentele pentru fiecare dintre ele, cercetătorii au ajuns la concluzia că cinci dintre șuvițe sunt ale lui Beethoven.

O analiză ADN suplimentară a șuvițelor a dezvăluit riscul ridicat al compozitorului de a suferi de boli hepatice diverse, posibil cauzate de o tulburare genetică numită hemocromatoză ereditară.

Studiul a dezvăluit, de asemenea, un mister ciudat în istoria familiei lui Beethoven. Comparațiile făcute cu rudele în viață ale compozitorului au arătat că, deși unele dintre ele împărtășeau un strămoș patern, ADN-ul lor nu se potrivea cu cromozomul Y găsit în părul autentificat al lui Beethoven. Cercetătorii spun că acesta este probabil rezultatul unei relații extraconjugale undeva în linia familială a lui Beethoven care a generat urmași.

___________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: