Deși pot fi greu de suportat, efectele adverse ale vaccinurilor sunt de fapt un semn bun: demonstrează că vaccinul este eficient.

Printre cele mai frecvente efecte adverse raportate de cei care s-au vaccinat împotriva COVID-19 se numără febra, durerea la locul injectării, oboseala și amețeala.

Dr. Susan Bailey, imunolog, a explicat pentru publicația Live Science că efectele adverse ale vaccinurilor demonstrează că sistemul imunitar reacționează corect, prin urmare vaccinul este eficient.

Iată care este explicația: vaccinurile avertizează organismul să se apere de proteina spike, pe care virusul SARS-COV-2 o folosește ca să infecteze celulele.

În prezența acestei proteine injectată prin vaccin, sistemul imunitar intră în alertă și caută să elimine potențialul pericol.

Efectele adverse neplăcute apar atunci când celulele imunitare produc proteine inflamatorii numite citokine.

Citokinele duc la apariția febrei, a durerii de cap și musculare, a oboselii și a altor simptome specifice. Din fericire, reacția inflamatorie dispare după 24-48 de ore.

Spre deosebire de boala COVID-19, vaccinul nu produce o reacție inflamatorie puternică și periculoasă, pentru că nu introduce în organism o cantitate mare de proteină spike.

Prin urmare, un sistem imunitar puternic va genera efecte adverse mai neplăcute, de aceea aceste probleme sunt mai des întâlnite la tineri decât la bătrâni.

De asemenea, efectele adverse sunt mai intense după rapel, pentru că în acel moment celulele sistemului imunitar recunosc deja proteina spike și reacționează rapid, stimulând producția de citokine.

În cazul celor care au trecut prin boală, efectele adverse pot să fie intense chiar și după prima doză de vaccin, pentru că sistemul lor imunitar știe deja cum să reacționeze la virus.

Cu toate acestea, specialiștii dau asigurări că vaccinul este eficient și în cazul celor care nu au efecte adverse după administrare.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: