Robotul Curiosity a surprins imaginea unui apus albastru pe planeta rosie
NASA face ce face si ne bucura cu cate o imagine de pe alta lume. La propriu. Robotul Curiosity se plimba de colo colo pe Marte inca din vara lui 2012. Intre timp a trimis o sumedenie de imagini, majoritatea cu pietre, desert si urmele rotilor sale. Putine o pot egala insa pe cea a unui apus de soare pe fundalul unui cer albastru.
Pentru prima data, roverul a surprins anul acesta si imaginea unui apus de soare. Curiosity a folosit camera de rezolutie mare Mastcam pentru a vedea distributia prafului in atmosfera si efectul produs de o furtuna de nisip asupra luminii. Chiar daca vorbim de planeta rosie, Marte are o gravitatie mai mica si implicit o atmosfera mult mai rarefiata. Imaginile au fost surprinse intre doua furtuni de nisip, in timp ce aerul era inca incarcat de praf.
Explicatia pentru culoarea albastra, diferita de rosiaticul apusurilor pamantene e simpla: “Culoarea se datoreaza faptului ca particulelel de praf au exact dimenstiunea necesara pentru a permite luminii albastre sa penetreze atmosfera mai eficient”, explica Mark Lemmon, unul din membrii echipei care opereaza roverul. Procesul e invers fata de pamant, unde lumina rosie pare mai apropiata de soare, in timp ce restul cerului ramane albastru. Pe Marte, restul cerului are culori de la galben la portocaliu, asa cum se vede in filmuletul de mai sus, suprins de un alt robot, Opportunity, in 2010.
Sursa foto: NASA Jet Propulsion Laboratory