Ciocolata face si ca pupilele sa se dilate, efectul fiind asociat cu dorinta si placerea.

Folosindu-se de eletroretinografie, oamenii de stiinta de la Drexel University, au gasit "cauza" dorintei oamenilor de a consuma ciocolata, uneori chiar in exces. Astfel, raspunsul creierului la placerea de a manca se poate masura din priviri.

Dopamina, eliberata de creier, are efectul de a mari pupila, semn asociat de cele mai multe ori cu dorinta si placerea, semn ca ciocolata face parte din seria de "alimente" pe care le consumam cu placere. Secretia de dopamina datorata consumului de ciocolata a fost asemanatoare cu cea care a avut loc dupa administrarea methylphenidatei, substanta folosita in tratarea pacientilor care sufera de ADD (Attention Deficit Disorder).

Semnalele electrice sunt foarte puternice pe retina cand zaharul ajunge pe papilele gustative, chiar mai puternice decat atunci cand subiectilor insetati li s-a oferit un pahar cu apa, ceea ce denota clar ca e o diferenta destul de mare intre perceptia dorintei si cea a nevoii. Cu alte cuvinte, ca si in cazul consumului de droguri, consumul de ciocolata poate fi citit cel mai bine "din priviri".
 


 

Share articol: