Istoricii au cercetat numarul nasterilor din Egiptul antic si au gasit ca existau cu 20% mai multe in lunile martie si aprilie, in aceleasi luni inregistrandu-se si cele mai multe decese in randul femeilor insarcinate.
Arheologii care au lucrat la un cimitir din Oaza Dakhleh, nu mai putin de 765 de morminte fiind cercetate pentru a se estima perioada decesului. Dintre aceste morminte, 124 erau ocupate de copii cu varste intre 18 si 45 de saptamani, rezultatele cercetarilor aratand ca acestia au fost conceputi la inceputul verii cand Nilul ajungea sa se reverse peste pamantul arabil.
Natalitatea si cresterea debitului Nilului aveau o stransa legatura, daca apele ajungeau pe o suprafata mai mare de pamant cultivabil era semn ca recoltele vor fi bune si indeajuns sa hraneasca mai multe guri. Conform cercetatorilor, obiceiul procreerii la inceputul verii s-a pastrat pana in anii 1920, 1930.
Numarul nasterilor era mai mic in luna ianuarie pentru ca primii crestini nu-si satisfaceau poftele carnale in timpul Postului Pastelui. De asemenea, se crede ca egiptenii se fereau sa faca sex in zilele de sambata, duminica, miercuri si vineri. Pentru protectie, vechii egipteni foloseau excremente de crocodil dupa consumarea actului sexual.