Oameni de știință au detectat neutrini formați de-a lungul unui proces misterios care s-a produs pe Soare, iar această descoperire este una uimitoare, care ne duce mai aproape de răspunsul la întrebarea: „De ce strălucește Soarele?”. 

Noua informație ar putea ajuta la clarificarea structurii Soarelui și a elementelor aflate în nucleul său. Dar ne-ar putea permite și să înțelegem mai bine alte fenomene din univers, precum supernovele sau interiorul stelelor îndepărtate.

Observația a fost realizată datorită proiectului Borexino, un experiment vast dedicat particulelor fizicii la care lucrează cercetători din întreaga lume ce își doresc să înțeleagă mai bine felul în care funcționează Soarele. Comunitatea științifică este de părere că noile rezultate „depășesc cu mult granițele a ceea ce se știa despre fizică”.

Procesul care face stelele să strălucească este fuziunea nucleară, care se poate petrece în două feluri: reacție în lanț proton-proton (pp) care implică doar hidrogen și heliu, sau ciclul CNO – carbon-nitrogen-oxigen. În ceea ce privește Soarele și alte stele de mărime similară, reacția proton-proton este cea care generează 99% din energie. Oamenii de știință au studiat acest proces încă din anii 1970, iar experimentul Borexino a ajutat la o înțelegere mai profundă a relațiilor care guvernează această reacție în lanț.

Ciclul CNO, însă, cel care produce o mică parte din energie, s-a dovedit de-a lungul timpului aproape nesemnificativ. Cel puțin până acum – când cercetătorii au reușit să detecteze neutrini formați în urma acestui proces, care nu au mai fost studiați în trecut. Este, deci, pentru prima dată în istorie când oamenii de știință au reușit să obțină dovada palpabilă a ciclului CNO, observând acest mecanism prin care hidrogenul este transformat în heliu. De asemenea, descoperirea confirmă și teoriile referitoare la faptul că acest proces este responsabil de 1% din energia solară. 

Deși proporția poate părea una foarte mică, în comparație cu puterea totală a Soarelui, descoperirea ar putea duce la revelații majore referitoare la felul în care stelele din universul nostru sunt formate și la modul în care se comportă. Mai mult, și alte stele mai „grele” ar fi bazate, ca structură, pe ciclul CNO, acesta fiind modul principal de producere a energiei.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: 

Share articol: