Un start-up suedez construiește cea mai mare fabrică de alge din lume pentru a crea furaje cu alge marine și astfel să reducă emisiile de la bovine.

4% din emisiile mondiale de metan provin în prezent de la bovine, de două ori mult decât întreaga industrie aviatică.
Reducerea emisiilor de metan a vacilor ar duce la o reducere a gazelor cu efect de seră la nivel mondial și în același timp ar face ca fermele de vaci să fie mai sustenabile.

„Există mai mult de un miliard de vaci pe planetă, iar emisiile continuă să crească. În ciuda acestui fapt, nu există soluții pe scară largă pentru reducerea emisiilor, iar cercetările în domeniu progresează mult prea lent ”, spune Fredrik Åkerman, cofondator și CEO Volta Greentech.

Dar cum oprești o vacă să nu mai aibă gaze? Volta Greentech crede că are răspunsul. Condusă de un grup internațional de oameni de știință și inovatori climatici, echipa a creat „Volta Seafeed”, un supliment realizat din alga roșie Asparagopsis taxiformis.

Dacă vacile sunt hrănite cu o doză zilnică de doar 100 de grame, emisiile lor de metan enteric (gaz fermentat în intestinele vacilor, ovinelor și caprelor) sunt reduse cu până la 80%.

Producția de metan printr-un proces natural de fermentare are loc în rumen (cel mai mare dintre cele patru stomacuri ale unei vaci). Pe măsură ce își digeră alimentele, se eliberează hidrogen și dioxid de carbon, iar o enzimă naturală combină apoi cele două gaze, creând metan în acest proces.

Hrănirea unei vaci cu 100 de grame cu acest tip de algă suprimă în mod natural această enzimă și, în consecință, emisiile de metan sunt reduse.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: