NASA vrea sa trimita primii oameni pe planeta Marte peste aproximativ 10 ani.
Prima misiune NASA pe Marte este programata sa inceapa in anii 2030. Astronautii care vor ajunge pe Planeta Rosie vor avea insa de infruntat un pericol care le poate fi fatal: radiatiile. De aceea, agentia spatiala americana cauta deja solutii pentru a-si proteja oamenii.
Douglas Terrier, de la NASA, a declarat recent ca astronautii vor primi probabil medicamente care le vor modifica ADN-ul, astfel incat corpul lor sa devina mai rezistent la radiatii.
Medicamentele vor contine NMN, o substanta care va fi testata in curand si pe oameni. Experimentele de laborator au aratat ca NMN intinereste cobaii batrani, scrie Daily Mail.
Astronautii ar putea fi insa supusi si altor proceduri, mai radicale, insa acest lucru ar avea implicatii morale care trebuie mai intai dezbatute.
Este vorba de modificari epigenetice, prin care va fi schimbat modul in care corpul citeste informatiile genetice, insa fara ca ADN-ul sa fie modificat.
Prin aceasta metoda, astronautii ar putea accentua o anumita instructiune genetica, sau pot bloca alta. In acest fel, ei s-ar putea proteja de cancer sau dementa si de alte boli pe care le provoaca expunerea la radiatii.
In spatiu sau pe alte planete, oamenii nu vor fi protejati de campul magnetic, asa cum se intampla pe Pamant. Prin urmare, vor fi foarte vulnerabili si cu siguranta s-ar imbolnavi.
Alte metode, precum costumele de protectie sau formarea unui camp magnetic artificial pe Marte nu sunt practice, precizeaza oficialul NASA.
Deocamdata nu este sigur ce metode va folosi agentia spatiala americana pentru a-si proteja astronautii, insa misiunea nu va putea incepe fara stabilirea acestor masuri de protectie.