Pe planeta Venus au fost detectate posibile semne de viață extraterestră. 

Oamenii de știință au descoperit fosfină în atmosfera planetei învecinate, un gaz care sugerează că ar putea găzdui viață extraterestră. Cantitatea acestei substanțe nu poate fi explicată prin niciun proces cunoscut, ceea ce i-a făcut pe cercetători să sugereze că este un semn al prezenței altor forme de viață în sistemul nostru solar.

Pe Pământ, fosfina este unul dintre cele mai urât mirositoare și toxice gaze care există, fiind generată de organisme anaerobe, precum bacteriile și microbii. Astfel, este considerat un indicator excelent, o „amprentă biologică” a prezenței vieții. În trecut, experții au sugerat că descoperirea fosfinei în cantități mari în zona altor planete stâncoase ar putea fi un indicator precis al vieții extraterestre – iar acum acest gaz a fost descoperit pe Venus.

Suprafața planetei este una călduroasă și acidă, așa că aceste condiții la sol ar face dificilă dezvoltarea oricărei forme de viață. Dar în straturile atmosferice superioare mediul este mai prietenos, iar la 35 de mile înălțime condițiile sunt temperate și favorizează apariția vieții. Aici se pare că se găsește și gazul. Norii sunt atât de acizi încât ar distruge rapid orice cantitate de fosfină, iar acest lucru înseamnă că există ceva care formeaază gazul în mod activ, mai ales că această cantitate mare nu poate fi explicată altfel.

Descoperirile au fost raportate de o echipă de cercetători de la Universitatea din Cardiff, condusă de Jane Greaves, într-un articol numit „Fosfina în păturile de nori de pe Venus”. Aceștia atrag atenția că descoperirile nu reprezintă o garanție a existenței vieții, dar dovedesc „o chimie anormală și inexplicabilă”, fiind necesare mai multe investigații pentru a avea certitudini în acest sens.

„Studiul nostru dovedește că este posibil să existe forme de viață. Oricum, este palpitant faptul că am descoperit acest gaz rar în straturile superioare ale atmosferei planetei Venus”, au transmis cercetătorii, citați de The Independent. Experții care nu au fost implicați în realizarea studiului l-au definit ca fiind unul cu un rezultat încântător, notând că pe Venus se petrec procese cel puțin ciudate.

Descoperirea a venit aproape din întâmplare, atunci când oamenii de știință au dorit să deruleze un test referitor la posibila detectare a fosfinei în atmosfera lui Venus, pentru stabilirea unei baze tehnice inferioare. „Nu aveam niciun fel de așteptare să descoperim așa ceva acolo”, au spus ei. Mai departe, au utilizat telescopul James Clark Maxwell, apoi ALMA – cel mai mare telescop din lume – pentru a confirma că fosfina ar putea, cu adevărat, să fie prezentă în atmosfera lui Venus.

Descoperirea vine după un studiu extrem de important publicat anul trecut care indica faptul că fosfina este unul dintre cele mai clare indicii ale prezenței formelor de viață. Cercetarea MIT a arătat că, în cazul în care acest gaz va fi descoperit pe o planetă stâncoasă, atunci acesta ar fi o dovadă decisivă a existenței vieții extraterestre.

Acum, specialiștii speră să ducă mai departe procesul de analiză pentru a vedea ce se întâmplă, cu adevărat, pe Venus. Iar cel mai important pas ar fi, de departe, trimiterea unei nave spațiale care să studieze direct atmosfera planetei, examinând ceea ce găsesc acolo.

Formele de viață de pe Venus sunt, cel mai probabil, bacterii unicelulare care trăiesc în vaporii ce străbat suprafața planetei, speculează cercetătorii. Aceste picături minuscule de apă sunt 90% acid sulfuric, adică de un miliard de ori mai acide decât cel mai acid mediu terestru, așa că cel mai probabil diferențele dintre cele două planete vor fi foarte mari.

„Dacă viața pe Venus s-a format în mod independent, atunci formele de viață din univers sunt, probabil, mult mai comune decât credeam”, au concluzionat oamenii de știință. 

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: