În vreme ce oamenii luptă pentru a ajunge cât mai departe în spațiul cosmic, există, încă, locuri care se află mult mai aproape de noi și care rămân inaccesibile. 

Cu atât mai mult cu cât ne gândim la straturile profunde ale planetei noastre și la nucleul care se află în adâncuri. Din când în când, planeta scoate la iveală diamante neșlefuite care conțin mostre ale celor mai exotice minerale din lume.

Acum, pentru prima dată în istorie, unul dintre aceste diamante-capsulă a „transportat” un mineral de calciu silicat chiar din mantia inferioară a Terrei (care compune mai mult de jumătate din volumul planetei noastre), care este încă păstrat în forma sa extrem de bine comprimată, în ciuda „călătoriei” din adâncuri, la o distanță de 660 de kilometri

Numit „davemaoite” de către specialistul Oliver Tschauner și colegii săi de la Universitatea din Nevada, mineralul CaSiO3 confirmă teoriile existenței sale, care datează de acum mai bine de 50 de ani. Acest mineral există în stare naturală în diverse structuri. Asta pentru că, sub presiunea care să găsește în mantia Terrei, până la 660 de kilometri adâncime, atomii se rearanjează într-o structură cubică. Aceasta își modifică, de obicei, forma atunci când presiunea scade, lucru care ar putea explica felul în care mineralul ajunge să fie parte integrantă a diamantelor.

Noua mostră a fost descoperită într-un diamant din mina Orapa, Botswana și pare să aibă o structură precum cea descrisă mai sus. Analiza cu raze X a revelat că majoritatea componentelor de calciu au fost înlocuite cu alte elemente, majoritar potasiu. Echipa de cercetători crede că acest aspect ar fi ajutat la păstrarea structurii sale, în așa fel încât să poată fi „transportat” la suprafață într-un diamant. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: