Oamenii de știință au interceptat pentru prima dată lumină de cealaltă parte a unei găuri negre. Un astfel de lucru nu doar că este dificil, ci aproape imposibil din cauza faptului că găurile negre „înghit” orice fel de lumină.
Descoperirea a avut loc după ce oamenii de știință au examinat razele X care erau emise în univers de o gaură neagră supermasivă ce se află în mijlocul unei alte galaxii, la 800 de milioane de ani lumină distanță.
Acele raze X aveau un tipar ciudat, fiind mai mici și având „culori” diferite. Razele X arătau ca și cum ar fi reflectate de cealaltă parte a găurii negre, a observat Dan Wilkins, astrofizician al Universității Stanford. Dar un astfel de eveniment ar părea extrem de neobișnuit, dat fiind că găurile negre sunt mai faimoase pentru distrugerea luminii decât pentru a fi o sursă a acesteia.
„Orice lumină care intră în acea gaură neagră nu iese, deci nu ar trebui să putem vedea nimic în spatele ei”, a spus acesta.
Dar a fost o altă caracteristică mai puțin faimoasă a găurilor negre cea care a explicat de ce acele raxe X pot fi văzute. „Motivul pentru care putem vedea asta este că acea gaură neagră deformează spațiul, îndoaie lumina și 'răsucește' câmpurile magnetice în jurul său”, a explicat Wilkins.
Descoperirea faptului că am putea vedea lumină din cealaltă parte a unei găuri negre a fost prezisă de teoria relativității generale a lui Einstein. Dar nu s-a confirmat niciodată până acum, iar această concluzie marchează o premieră foarte importantă pentru lumea științifică.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: