O echipa de fizicieni de la CERN a facut un pas inainte in incercarea de a rezolva un mare mister.
Cercetatorii de la CERN au anuntat miercuri "cea mai precisa masuratoare directa facuta vreodata asupra antimateriei", informatiile obtinute putând contribui la intelegerea misterului disparitiei acesteia.
Big Bang-ul a produs la fel de multa materie ca si antimaterie, insa aceasta din urma a disparut aproape in totalitate, fara ca cineva sa inteleaga de ce.
Potrivit unui studiu publicat in revista britanica Nature, fizicienii din echipa Alpha, un laborator al Centrului European pentru Cercetare Nucleara (CERN) din Elvetia, tocmai au facut un pas inainte in incercarea de a rezolva acest mister.
Pentru fiecare particula de materie ar exista o alta de antimaterie cu aceleasi proprietati, insa cu o sarcina electrica opusa.
Materia si antimateria nu pot coexista. Cand intra in contact una cu alta se anihileaza reciproc. De aceea, la scurt timp dupa Big Bang s-ar fi autodistrus reciproc, insa o mica diferenta intre cele doua a permis materiei sa prevaleze, dand nastere la tot ceea ce exista in Universul vizibil.
O mica diferenta pe care oamenii de stiinta incearca de zeci de ani sa o descopere. Insa, antimateria este dificil de produs si de captat, iar proprietatile sale sunt greu de masurat.
Echipa Alpha a reusit sa produca atomi de antihidrogen - omologul format din antimaterie al hidrogenului. Apoi, in 2016, specialistii au observat pentru prima data comportamentul unui atom de antimaterie, antihidrogenul, sub razele ultraviolete.
De atunci, ei au studiat reactia a aproximativ 15.000 de astfel de atomi, efectuand masuratori spectroscopice cu o precizie care nu a mai fost realizata niciodata anterior pe antimaterie. Datele au fost comparate cu cele ale hidrogenului.
"Pana in prezent ele seamana", a declarat Jeffrey Hangst din cadrul experimentului Alpha al CERN.Dezamagire? Nu, deoarece dupa ce au fost masurate cu o astfel de precizie proprietatile antimateriei se "deschide o era complet noua", in care probabil se afla cheia descifrarii misterului faimoasei diferente.
Sursa: Agerpres
Foto: Getty Images