Peste un miliard de adulți din întreaga lume trăiesc cu tensiune arterială ridicată, o afecțiune care îi expune pe indivizi la riscul de a-și vedea deteriorate o serie de organe, inclusiv sistemul nervos.
Deși studii anterioare au asociat tensiunea arterială ridicată (hipertensiune arterială) cu un risc crescut de afectare cognitivă, nu au fost niciodată cunoscute mecanismele care stau la baza declinului sănătății mintale.
Acum, o echipă internațională de cercetători a descoperit ce zone ale creierului sunt cele mai susceptibile de a suferi daune atunci când sistemul cardiovascular este pus la încercare.
„Studiul nostru a identificat, pentru prima dată, locuri specifice din creier care sunt potențial asociate în mod cauzal cu hipertensiunea arterială și cu afectarea cognitivă", spune Mateusz Siedlinski, biolog la Colegiul Medical al Universității Jagiellonian.
Siedlinski și colegii săi au folosit o combinație de date genetice și imagistice și analize observaționale din 33.000 de înregistrări individuale din UK Biobank pentru a găsi daunele cauzate de hipertensiunea arterială care contribuie la demență.
Această abordare le-a permis cercetătorilor să identifice în ce parte a creierului hipertensiunea pe termen lung poate provoca modificările structurale care duc la declinul funcției cognitive și cum arată aceste modificări în imaginile scanate ale creierului.
„Ne-am gândit că aceste zone ar putea fi cele în care hipertensiunea arterială afectează funcția cognitivă, cum ar fi pierderea memoriei, abilitățile de gândire și demența", explică medicul specializat în boli cardiovasculare Tomasz Guzik. „Când ne-am verificat concluziile studiind un grup de pacienți din Italia care aveau hipertensiune arterială, am constatat că părțile creierului pe care le identificasem erau într-adevăr afectate."
Studii anterioare sugeraseră asocieri între materia albă totală a creierului și demență, dar nu și corelații cu funcția cognitivă. Detaliile îmbunătățite oferite de metoda acestui nou studiu au arătat că unele regiuni ale materiei albe joacă un rol mai important decât altele în determinarea sănătății cognitive, ceea ce face ca măsurătorile ample ale țesutului să fie un indicator nesigur pentru afectarea neurologică.
Concentrându-se asupra unor părți specifice ale materiei albe, Siedlinski și echipa au descoperit modificări în nouă zone distincte legate atât de hipertensiunea arterială, cât și de înrăutățirea funcției cerebrale.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: