Un nou studiu i-a determinat pe cercetători să-și schimbe părerea despre structura oaselor umane.

O echipă de cercetători din Germania a observat în interiorul oaselor o structură necunoscută până acum. Este vorba de o rețea fină de vase de sânge, dispusă sub forma unor tuneluri care trec prin interiorul oaselor lungi (cum sunt oasele de la mâni și picioare).

Această structură ajută celulele sistemului imunitar să se deplaseze eficient și rapid în corp, scrie Science Alert.

Matthias Gunzet, imunolog la Universitatea din Duisburg-Essen, a declarat că această descoperire este ceva complet neașteptat, având în vedere că vorbim de o structură anatomică importantă, care nu a fost până acum cunoscută.

Noile vase de sânge din interiorul oaselor au fost numite vase trans-corticale. Existența lor poate explica un fenomen observat de către medici de mult timp, dar care până acum nu era prea bine înțeles.

În caz de urgență, când o persoană este rănită grav, de exemplu în război, pe front, medicii nu au timp să gasească vena potrivită și de aceea injectează medicamentele direct în măduva osoasă.

De fiecare dată, această procedură medicală avea efectul dorit, iar acum cercetătorii înțeleg și de ce: medicamentele erau transportate rapid din os, prin intermediul acestei rețele de capilare, spre restul organelor.

Descoperirea a fost posibilă datorită unui studiu început în urmă cu câțiva ani, de Gunzer, pe șoricei de laborator.

El a observat atunci hematocite care străbăteau interiorul unor oase, care ar fi trebuit să fie solide și să nu permită acest lucru. Dorind să înțeleagă acest fenomen aparent inexplicabil, Gunzer a început o nouă cercetare.

Concluzia lui este că 80% din sângele arterial și 59% din sângele venos circulă prin aceste vase capilare, până acum necunoscute.

Vasele trans-corticale sunt prezente și la animale și la oameni, unde sunt însă mai groase.

Desigur, acest studiu trebuie verificat și de alte laboratoare. Descoperirea a fost publicată în revista Nature Metabolism.


Urmărește cele mai noi știri din știință și tehnologie, pe ProTV Plus:

Share articol: