În mantaua planetei noastre există două formațiuni uriașe, pe care nimeni nu și le poate explica deocamdată.
Oamenii de știință au observat doi „munți” uriași, de dimensiunea unor continente. Aceștia sunt formați din rocă fierbinte, comprimată.
Bizarele formațiuni se află la jumătatea distenței dintre scoarța terestră și miezul Pământului. Deși deocamdată cercetătorii nu știu prea multe despre acești „munți” uriași, este clar că ei au o proprietate neobișnuită: undele seismice încetinesc atunci când intră în contact cu ei.
Formațiunile au fost observate pentru prima dată în anii 1970, dar de atunci geologii au obținut foarte puține informații despre ele.
„Sunt printre cele mai mari formațiuni din interiorul Pământului, dar nu știm ce anume sunt, de unde provin, de cât timp se află acolo și ce rol au”, a recunoscut geologul Ved Lekic, de la Universitatea din Maryland, pentru publicația Eos.
Unul dintre bizarii „munți” subterani se află sub Oceanul Pacific, iar al doilea sub Africa și Atlantic. Înălțimea lor este de 100 de ori mai mare ca a muntelui Everest.
Asta înseamnă că, dacă aceste formațiuni s-ar afla pe suprafața planetei, ar ajunge până în zona unde se află acum Stația Spațială Internațională, scrie Space.com.
Deocamdată geologii nu știu ce influență au acești munții asupra activității tectonice și vulcanice a planetei noastre, nici ce densitate au.
Urmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus: