Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu lucreaza la Observatorul Astronomic din Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturi din Galati
Doi astronomi romani, Ovidiu Tercu si Alex Dumitriu, au descoperit ca doua stele, una din constelatia Cassiopeia si o alta din Andromeda, sunt de fapt stele variabile. Cele doua corpuri ceresti au fost botezate Galati V1 si Galati V2 si sunt singurele stele de pe cer care poarta nume romanesti.
Cei doi oameni de stiinta au descoperit ca stelele respective sunt variabile in septembrie 2013, pe baza unor observatii colectate in luna august 2012 cu ajutorul telescopului din dotarea complexului muzeal. Acesta are diametrul oglinzii principale de 40 cm.
"Stelele variabile sunt stele a caror stralucire variaza periodic, ele fiind de mai multe tipuri; in cazul nostru, avem de-a face cu stele variabile de tip Delta Scuti, a caror variatie este de ordinul orelor, iar variatia este rezultatul unor procese interne din interiorul stelelor", spun astronomii galateni.
Descoperirea lor a ajuns imediat la Asociatia Americana a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde cele doua corpuri ceresti au fost incluse in baza de date internationala a stelelor variabile, confirmandu-se astfel descoperirea.
"Distanta pana la cele doua stele nu a fost calculata pana in acest moment", potrivit Observatorului Astronomic Galati.
Galati V1 si Galati V2 sunt singurele stele cu nume romanesti, cu exceptia Sanduleak -69° 202, care a explodat sub forma supernovei SN 1987A. Aceasta a fost catalogata in Statele Unite ale Americii de astronomul american de origine romana Nicholas Sanduleak.