Egiptologii au reușit să descifreze un mister care i-a uimit pe experții încă din 1923.

La începutul secolului trecut, arheologii au descoperit un mormânt misterios la Deir el Bahari, în Egipt. Aici au fost găsite zeci de mumii de bărbați, care au fost îngropați alături.

Mormântul datează din jurul anului 2150 î.e.n. și este prima descoperire de acest fel din Egipt: o groapă comună.

Zona a fost sigilată imediat după descoperire și de atunci experții caută să înțeleagă de ce au fost mumificați și înhumați mai mulți oameni într-o groapă comună, într-o cultură care punea mare accent pe cultul morților. 

În Egiptul antic, fiecare persoană cu o situație materială bună punea mare accent pe construirea propriului mormânt, care trebuia să fie cât mai mare și cât mai frumos decorat, astfel încât să se bucure de bunăstare și în viața de apoi.

Dar mumiile găsite laolaltă nu doar că au fost puse într-o groapă comună, dar după starea lor era evident că oamenii avuseseră parte de o moarte foarte violentă, scrie Live Science.

În sfârșit, istoricii au reușit să afle ce s-a întâmplat și ce au pățit acești oameni. Ei spun că, în urmă cu 4.200 de ani, a avut loc o revoltă sângeroasă în Egipt, care a dus la bătălii între mai mulți conducători locali.

Într-una din aceste lupte au murit 60 de bărbați, care au fost mumificați și îngropați în grabă, într-o groapă comună.

Mumiile analizate din nou anul trecut de egiptologii coordonați de Salima Ikram, profesor la Universitatea Americană de Egiptologie din Cairo, prezintă și semnele unor traume severe, care nu ar fi fost posibile decât în timpul unei lupte.

Istoricii cred că revolta a început la scurt timp după moartea faraonului Pepi al II-lea, al căruia mormânt a fost de altfel vandalizat.

La scurt timp după dispariția lui, puterea a fost preluată de mai multe facțiuni politice, reprezentate de guvernatori locali, care au început să se lupte între ei pentru supremație. Astfel, în Egipt a început un adevărat război civil.

Situația socială a devenit și mai proastă atunci când peste aceste conlicte sângeroase a venit și o secetă, care a dus, inevitabil, la foamete.

Mai multe inscripții care datează de atunci prezintă starea îngrozitoare în care ajunsese populația Egiptului: unii oameni recurgeau la acte de canibalism ca să nu moară de foame.

Foto: Getty Images, Patrick Acum/Live Science


Urmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus:

Share articol: