Arheologii au o ipoteza neasteptata despre ce se afla in interiorul incaperii secrete din Piramida lui Keops.

Recent, oamenii de stiinta au identificat un urias spatiu gol in interiorul Marii Piramide de la Ghiza. Incaperea secreta, descoperita cu ajutorul unor scannere speciale, are o lungime de 30 de metri si se afla chiar deasupra coridorului principal, care duce spre camera funerara a regelui.

Acum, arheologii coordonati de Giulio Magli, profesor la Universitatea Politecnico di Milano, cred ca au aflat si se afla in aceasta incapere misterioasa. Este vorba de un tron, menit sa-l ajute pe faraonul decedat sa ajunga in Lumea de Dincolo.

Conform unui text antic descifrat de curand, faraonul trebuie sa treaca "prin portile cerului si sa stea pe tronul sau din fier" inainte de-a ajunge la Steaua Nordului.

Astfel, incaperea descoperita recent ar avea doar un rol simbolic, important pentru ritualurile funerare din Egiptul antic, dar nu si o functie practica.

Analizand acest text, arheologii cred ca tronul destinat faraonului trecut in viata de dincolo era construit din lemn si acoperit cu bucati de fier provenit din meteoriti. Fierul meteoritic contine si o mare cantitate de nichel.

De altfel, egiptenii folosescu acest metal pentru a realiza diferite obiecte destinate faraonilor. Un exemplu celebru este pumnalul descoperit in mormantul lui Tutankhamon.

Spatiul gol din Marea Piramida a fost descoperit in noiembrie 2017, in cadrul proiectului ScannPyramids.

Share articol: