Oamenii de știință de la Universitatea Națională din Australia au început excavații de amploare în Antarctica.

Aici, sub straturi groase de gheață și zăpadă, geologii au găsit urmele unui cataclism cosmic, care a avut loc în urmă cu milioane de ani. Mai exact, cercetătorii au dat peste un praf radioactiv, care reprezintă rămășițe din explozia unei stele uriașe, în momentul în care a devenit supernovă.

Mai multe mostre de praf cosmic au fost deja colectate din Antarctica, de o echipă de experți care lucrează sub coordonarea lui Dominik Koll. 

Zăpada, colectată de la Stația Kohnen din Antarctica, este topită într-un laborator din Munchen, apa se evaporă, iar praful care rămâne este analizat pentru a se identifica izotopi radioactivi, scrie Gizmodo.

Citește și despre Efectele schimbărilor climatice. Omenirea riscă o criză alimentară fără precedent

Pentru că particulele sunt mult mai radioactive decât se așteptau geologii, ei au înțeles că nu poate fi vorba de praf cosmic obișnuit, ci de unul care provine dintr-o supernovă.

Evenimentul a avut loc în urmă cu 1,5 - 3 milioane de ani, însă praful radioactiv a fost găsit în mostre de zăpadă proaspătă, care nu are mai mult de 20 de ani.

Asta înseamnă că în acest moment Pământul străbate o regiune a spațiului unde există rămășițe ale acestei supernove, care a avut loc cu foarte mult timp în urmă.

Datorită acestei neașteptate descoperiri, oamenii de știință vor putea înțelege mai bine cum arată în prezent galaxia noastră și ar putea chiar să o cartografieze.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Share articol: