Oamenii de știință au făcut o descoperire care ar putea schimba felul în care ne raportăm la evoluția umană, la scara istoriei. 

Oamenii moderni au sosit în partea vestică a Europei cu 5.000 de ani mai devreme decât credeau inițial cercetătorii și se pare că s-au suprapus ca perioadă de existență cu neanderthalienii, arată un nou studiu.

Arheologii care investighează peștera Lapa do Picareiro din partea centrală a coastei Atlantice a Portugaliei, au descoperit în zonă unelte din piatră specifice oamenilor moderni. Obiectele sunt vechi de 41.000 – 38.000 de ani și conectează această peșteră cu alte situri din Eurasia și din stepa rusească, acolo unde au fost găsite instrumente de lucru similare.

Acest aspect este dovada unei răspândiri foarte rapide a oamenilor moderni către vestul continentului, cu câteva mii de ani înainte de prima lor apariție în sud-estul Europei, susține echipa.

Descoperirea are ramificații importante penrtu înțelegerea posibilei interacțiuni dintre oamenii moderni și neanderthalienii care au existat în regiune. De asemenea, ar putea fi un indiciu referitor la dispariția definitivă a acestora din urmă.

„Întrebarea referitoare la felul în care ultimii neandertalieni din Europa au fost înlocuiți sau asimilați de oamenii moderni este una care ne preocupă de mult timp, un subiect încă neelucidat. Uneltele din piatră descoperite la Picareiro exclud cel mai probabil posibilitatea ca oamenii moderni să fi ajuns pe acest teritoriu mult după dispariția neandertalienilor – iar acest lucru este, în sine, unul palpitant”, a declarat Lukas Friedl, de la Universitatea West Bohemia din Cehia, autorul studiului.

„Răspândirea oamenilor moderni pe continentul european, în urmă cu mii de ani, este un element central în ceea ce privește înțelegerea noastră referitoare la evoluția globală a speciei. Această descoperire oferă dovezi semnificative care vor ajuta la conturarea cercetărilor referitoare la momentul în care oamenii moderni au ajuns în Europa și la interacțiunile posibile pe care le-au avut oamenii din Neanderthal.

Astfel, dacă două grupuri din sub-specii diferite ar fi interacționat pe coasta Portugaliei, acestea ar fi putut menține legături unele cu altele, ar fi schimbat nu doar noi tehnologii și unelte, ci și partenerii. Acest context ar putea explica motivul pentru care mulți europeni au gene Neanderthaliene. Dincolo de dovezile arheologice și genetice, contextul temporal și dovezile oferite de fosilele descoperite în regiune sunt, de asemenea, elemente cruciale pentru a răspunde la întrebările care îi macină pe cercetători. 

Sursa foto: Daily Mail / Jonathan Haws

_______________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: