În timpul Războiului Rece, cercetătorii care lucrau la un proiect militar strict secret au colectat mostre de gheață din Groenlanda.
Recent, aceste mostre au fost analizate, iar concluzia specialiștilor este surprinzătoare: în gheață se află plante fosilizate, care datează de acum un milion de ani.
Mostrele colectate în cadrul proiectului secret au fost uitate într-un congelator din Danemarca, fiind redescoperite abia în anul 2017 și analizate în 2019, scrie Live Science.
Descoperirea plantelor fosilizate va schimba teoria conform căreia Groenlanda este complet acoperită de gheață de aproape 3 milioane de ani.
În prezent, această gheață acoperă o suprafață de aproximativ 1,7 milioane de kilometri pătrați. Dacă s-ar topi toată, atunci nivelul mărilor ar crește cu aproape 7 metri, iar orașele care se află acum în zonele de coastă ar fi complet distruse.
Mostrele de gheață în care se află plantele fosilizate au fost colectate de armata americană în anul 1966, în cadrul Proiectului Iceworm.
Cercetătorii au extras bucăți de gheață cu o grosime de 3,4 metri, de la o adâncime de peste 1.300 metri.
Proiectul Iceworm al armatei SUA avea ca scop real construirea unei baze militare subterane, unde să fie ascunse proiectile nucleare, pentru a fi folosite împotriva URSS.
Ca să abată atenția de la adevărata misiune, autoritățile americane au construit baza de cercetare Camp Century, care a fost însă abandonată în scurt timp.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: