Lumea științifică era convinsă că universul are 13,8 miliarde de ani vechime. Dar am putea greși, oare? Un nou studiu al galaxiilor oferă un indiciu neexplorat până acum.
Universul ar putea fi mai tânăr decât credeam, arată observațiie mișcărilor galaxiilor-satelit. Conform măsurătorilor radiației cosmice de fond cu microunde (CMB) efectuate de misiunea Planck a Agenției Spațiale Europene, universul are aproximativ 13,8 miliarde de ani. Acest calcul se bazează pe ceea ce este cunoscut sub numele de Modelul Standard al cosmologiei, care descrie un univers plat dominat de energia și materia întunecată și care se extinde într-un ritm accelerat.
Modelul standard este apoi folosit ca bază pentru simulările de supercomputer care pot descrie creșterea structurii la scară largă în univers - galaxii, grupuri de galaxii și limitele acestora.
Totuși, aceste modele au sfidat convenționalul, pentru că au arătat măsurători ale mișcărilor perechilor de galaxii care nu corespund cu ceea ce ne spun simulările. Concret, într-un nou studiu, astronomii conduși de Guo Qi de la Observatoarele Naționale Astronomice ale Academiei Chineze de Științe au studiat perechi de sateliți în grupuri de galaxii.
Folosind observațiile făcute de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) a 813 grupuri de galaxii aflate la aproximativ 600 de milioane de ani lumină de Pământ, echipa lui Qi s-a concentrat asupra celei mai masive galaxii din fiecare grup și a măsurat modul în care perechile de sateliți de pe părțile opuse ale acelei galaxii s-au deplasat.
Ei au descoperit că fracțiunea de galaxii satelit care orbita în jurul galaxiei mari în direcții opuse este mai mare decât cea prevăzută de simulările computerizate ale structurii la scară mare, care se bazează pe modelul standard, așa cum este el descris de misiunea Planck.
Aceasta este o stare naturală în cazul în care sateliții tocmai au căzut pe orbită în jurul galaxiei mai mari a grupului. Dar, în timp, grupurile și clusterele de galaxii ar trebui să atingă o stare relaxată dinamic, majoritatea sateliților rotindu-se în sincron. Dacă grupurile și clusterele de galaxii s-au unit atunci când modelul standard sugerează că ar trebui, atunci numărul de sateliți care se rotesc în direcții opuse unii față de alții ar trebui să fie mai mic. Faptul că acesta este mai mare este o problemă pentru modelul standard.
Cu alte cuvinte, se pare că galaxiile satelit au ajuns relativ recent în grupurile din care fac parte. „Acest lucru sugerează că universul este mai tânăr decât au sugerat observațiile realizate în timpul misiunii Planck”, a spus Qi. „Din păcate, această lucrare nu poate estima vârsta universului într-o manieră cantitativă”.
Dacă sunt corecte, atunci noile descoperiri pot da indicii referitoare la faptul că ceva nu este în regulă cu Modelul standard și că unele dintre presupunerile noastre despre univers trebuie să fie greșite.