Echipa de astronomi de care lucrează la telescopul ALMA (Atacama Large Millimeter Array) din Chile a făcut o descoperire în premieră mondială.

Cercetătorii au identificat o exoplanetă care nu orbitează în jurul unei singure stele, ci în jurul a trei stele.

Este pentru prima dată când oamenii de știință observă o planetă într-un sistem solar triplu. Sistemul se numește GW Ori și se află la o distanță de aproximativ 1.300 ani-lumină de noi, scrie Universe Today.

Un sistem solar triplu este foarte rar întâlnit și este format din două stele care orbitează una în jurul celeilalte, la care se adaugă o a treia stea, care orbitează în jurul celor două.

Sistemul GW Ori are și trei inele formate din praf, detaliu care demonstrează că în această zonă se formează în continuare planete.

Tocmai aceste inele din praf i-au ajutat pe astronomi să-și dea seama că aici există și o planetă foarte mare, care, prin gravitația ei, provoacă înclinarea inelelor.

Cercetătorii cred că este un gigant gazos, pentru că acest tip de exoplaneta este primul care ia naștere într-un sistem solar nou.

Prin urmare, este posibil ca în acest sistem să se formeze și alte planete, iar modul în care se întâmplă acest lucru demonstrează că informațiile pe care le au astronomii despre apariția planetelor sunt corecte.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: