Arheologii sunt in fata unei descoperiri extraordinare.
Descoperirea unor insecte sau alte mici fiinte preistorice fosilizate in chihlimbar nu este nimic neobisnuit. Insa ce se afla in aceasta bucata de rasina fosilizata, gasita in Myanmar, este ceva nemaintalnit pana acum.
Arheologii si-au dat seama ca in interior este o pasare preistorica aproape integral conservata. La o privire mai atenta putem vedea o aripa, ghearele si capul.
Desigur, este vorba de un pui de pasare, care aveau doar cateva zile atunci cand a cazut probabil intr-o balta de rasina si a ramas acolo.
Este o pasare preistorica, din familia Enantiornithines, care nu mai exista in prezent. Pasarea a trait acum aproximativ 100 de milioane de ani, scrie New Scientist.
Spre deosebire de rudele lor din prezent, aceste pasari din preistorie aveau cioc cu dinti si gheare la aripi. Cercetatorii care au analizat fosila au aflat foarte multe detalii surprinzatoare despre viata acestor fiinte de mult disparute.
Pasarile preistorice ieseau din ou cu pene complet dezvoltate la aripi si la coada, prin urmare puteau zbura aproape imediat si erau independente. In prezent, pasarile se nasc golase sau acoperite de un puf si sunt complet dependente de parinti, timp de mai multe saptamani.
Desi pasarea pare sa fie perfect conservata, fanii filmelor SF vor fi probabil dezamagiti sa afle ca este imposibil sa fie gasit un ADN in aceasta fosila. Carnea si pielea pasarii nu mai exista, s-au transformat in carbon.
Bucata de chihlimbar in care a fost conservata pasarea va fi expusa la Muzeul de Istorie Naturala din Shaghai pana la sfarsitul lunii iulie.