Umanitatea ar putea asista la o explozie masivă în centrul galaxiei noastre, un eveniment care se pare că a mai avut loc în urmă cu 3,5 milioane de ani, arată oamenii de știință. 

Aceștia susțin că spre Pământ se îndreaptă o masă uriașă de sfere gazoase cosmice, numite Fermi, vechi de peste un milion de ani, dar care au rămas încă un mister pentru cercetători. O echipă de savanți de la Universitatea din Sidney a reconstruit o posibilă explicație pentru apariția acestora, pe care au pus-o pe seama unei explozii gigantice. 

Concret, acestea ar fi apărut în urma unei deflagrații cosmice care a emis energie nucleară și a zguduit polii galaxiei, în urmă cu 3,5 milioane de ani. 

Joss Bland-Hawthorn a explicat pentru Live Science că efectul acestei explozii s-ar putea să se fi deplasat prin centrul galaxiei noastre în ultimii 300.000 de ani, adăugând și că un eveniment spațial similar s-ar putea să fi avut loc în urmă cu 10 milioane de ani, iar rezultatul acestuia s-ar putea să se îndrepte vertiginos spre Pământ. „Este un gând uimitor acela că, atunci când strămoșii oamenilor pășeau pe Terra, dacă se uitau spre cer, în mijlocul galaxiei noastre, ar fi putut vedea o sferă uriașă de gaz fierbinte”, a spus acesta, citat de Express.co.uk. 

De pe Pământ se poate vedea cum Magellanic Stream se răspândește pe cerul nopții și călătorește prin spațiu cu 200.000 de ani lumină. Astfel, rămâne încă suficient de aproape, în așa fel încât galaxiile învecinate să simtă erupțiile violente din centrul găurii negre aflate în mijlocul Căii Lactee, arată cercetătorii. 

În plus, în ciuda faptului că majoritatea cantității de hidrogen care formează Magellanic Stream este foarte rece, observațiile realizate cu ajutorul Hubble au demonstrată trei mari regiuni în care gazul este neobișnuit de cald. Acestea se aliniază Polilor Nord și Sud din mijlocul Căii Lactee.

Potrivit lui Bland-Hawthorn, acesta este un semn clar al faptului că aceste regiuni fierbinți au apătur după o explozie enormă și rămâne de văzut dacă se va dovedi că efectele se vor resimți până în zilele noastre. 

Sursa foto: Express.co.uk

Share articol: