Telescopul spațial James Webb tocmai a făcut încă o observație revoluționară. Cercetătorii au folosit camera cu infraroșu a observatorului pentru a detecta primul caz cunoscut de vapori de apă în jurul unei comete din centura principală de asteroizi.
Oamenii de știință bănuiau deja că aceste comete ar putea ascunde gheață sau apă în diferite forme, dar nu au avut dovezi ferme până acum. Ei se așteptau, în general, ca aceste cazuri să se regăsească în Centura Kuiper sau în Norul Oort, ambele fiind suficient de departe de Soare pentru ca gheața să reziste.
Descoperirile au creat însă o nouă enigmă. În timp ce dioxidul de carbon reprezintă în mod normal 10% din materialul potențial vaporizat dintr-o cometă, instrumentele lui Webb nu au detectat în acest caz nicio urmă. Grupul de cercetare speculează că CO2 fie s-a disipat de-a lungul a miliarde de ani, fie că acest corp ceresc s-a format într-o parte relativ blândă a Sistemului Solar care nu era expusă la dioxid de carbon.
Telescopul Webb este primul echipament suficient de puternic pentru a studia aceste comete în detaliu. Vor fi necesare mai multe observații pentru a înțelege dacă lipsa de CO2 de pe această cometă este o întâmplare sau la fel se întâmplă și în cazul altora din centura principală. Fie că este sau nu, Stefanie Milam, membră a echipei de cercetare, sugerează că o misiune de colectare de mostre ar putea fi utilă pentru a afla mai multe despre comete ca aceasta.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: