Oamenii de știință din cadrul guvernului american au făcut o descoperire în căutarea unei surse de energie nelimitate, fără emisii de carbon, obținând pentru prima dată un câștig net de energie într-o reacție de fuziune, potrivit unor surse citate de Financial Times.
Laboratorul federal Lawrence Livermore National Laboratory din California utilizează un proces numit fuziune prin confinare inerțială - care presupune bombardarea unei mici zone de plasmă de hidrogen cu cel mai mare laser din lume - și a obținut astfel un câștig net de energie curată, au explicat sursele citate.
Deși mulți oameni de știință consideră că centralele electrice de fuziune sunt încă la zeci de ani distanță, potențialul tehnologiei este greu de ignorat. Reacțiile de fuziune nu emit carbon, nu produc deșeuri radioactive cu durată lungă de viață, iar o cană mică de combustibil pe bază de hidrogen ar putea, teoretic, să alimenteze o casă timp de sute de ani.
Descoperirea americanilor are loc în contextul în care lumea se confruntă cu prețurile ridicate ale energiei și cu necesitatea de a renunța rapid la arderea combustibililor fosili pentru a împiedica temperaturile medii globale să atingă niveluri periculoase. Prin intermediul Legii privind reducerea inflației, administrația Biden alocă aproape 370 de miliarde de dolari pentru noi subvenții pentru energia cu emisii reduse de dioxid de carbon, într-un efort de a reduce emisiile și de a câștiga cursa globală pentru tehnologia curată de ultimă generație.
Reacția de fuziune de la instalația guvernamentală americană a produs aproximativ 2,5 megajouli de energie, ceea ce reprezintă aproximativ 120% din cei 2,1 megajouli de energie din lasere, au declarat sursele citate de FT, adăugând că datele sunt încă în curs de analiză.
Producția de energie ar fi fost mai mare decât se aștepta, ceea ce a deteriorat unele dintre echipamente, complicând analiza. Descoperirea a fost deja discutată pe larg de oamenii de știință, iar „dacă acest lucru se confirmă, suntem martorii unui moment istoric", a declarat doctorul Arthur Turrell, un fizician de renume.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: