După ce a descoperit o mulțime de creaturi bizare ale adâncurilor în apropierea Insulelor Cocos (Keeling), biologii australieni au găsit ceva cu totul surprinzător în adâncurile abisurilor acvatice: un cimitir de rechini, plin de dinți fosilizați, unii vechi de milioane de ani.

Inițial, cercetătorii au crezut că au scos la suprafață o plasă plină de sedimente dezamăgitoare și noduli de mangan. Până când au aruncat o privire mai atentă.

„A fost uimitor", a declarat Dianne Bray de la Museums Victoria Research Institute, pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC). „Nu toate erau fosile, unele erau rămășițe ale unor rechini mako relativ recente și două specii de rude ale marelui rechin alb".

Mai mult de 750 de dinți mineralizați, reprezentând o gamă largă de specii de prădători, au fost scoși la suprafață de la o adâncime de 5,4 kilometri. Descoperirea conținea un amestec interesant de părți de rechin moderne și vechi, inclusiv unele de la strămoșul imediat al speciei megalodonului.

„Acest rechin din specia megalodon a fost cel mai mare dintre toți rechinii, dar a dispărut în urmă cu aproximativ 3,5 milioane de ani", spune Moore într-un comunicat. Rechinii megalodon erau atât de masivi încât ar fi putut înghiți complet cel mai mare rechin din prezent, Marele Alb.

Deoarece rechinii au schelete cartilaginoase mai degrabă decât osoase, majoritatea resturilor lor se descompun înainte de a deveni fosilizate, cu excepția dinților și a solzilor ocazionali. Astfel, aceste rămășițe sunt singurele indicii pe care le avem despre istoria de 450 de milioane de ani a acestor animale străvechi pe Pământ.

Cimitirul de prădători a fost descoperit în timpul unei investigații a două noi parcuri marine, situate la 2.500 de kilometri în largul coastei de vest a Australiei.

„La începutul călătoriei, am descoperit un mic și izbitor rechin cu dungi", a declarat cercetătorul CSIRO Will White într-o declarație, citat de Science Alert.

„Această specie este unică în Australia, dar nu a fost încă descrisă și denumită. Exemplarul pe care l-am găsit va fi incredibil de important pentru știință, deoarece îl vom folosi pentru a descrie specia".

Rechinii cu coarne, pe care îi cunoaștem deja, au tendința de a se ascunde printre roci și alge pe fundul mării la mică adâncime în timpul zilei, ieșind noaptea pentru a se hrăni. De asemenea, depun ouăle cu o formă foarte ciudată de tirbușon. Dar această nouă specie a fost descoperită în ape aflate la peste 150 de metri adâncime, unde nu există un adăpost precum algele marine.

„S-a estimat că aproximativ o treime din speciile colectate în timpul recentelor călătorii de cercetare a biodiversității ar putea fi noi pentru știință", au mai transmis oamenii de știință.

„Descoperirile pe care le facem nu se limitează doar la specii noi. Aceste călătorii ne oferă ocazia de a afla mai multe despre ecosistemele marine, precum și despre aria de răspândire a speciilor, abundența și comportamentul acestora."

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: