Descoperită în 2018, această gaură neagră masivă a oferit un detaliu surprinzător specialiștilor de la NASA.
Aflată la 10.000 de ani lumină distanță de Pământ, J1820 este o gaură neagră de 10 ori mai mare decât Soarele nostru. Afost descoperită în luna martie a anului trecut cu ajutorul unui instrument special de pe Stația Spațială Internațională, denumit Monitor of All-sky X-ray Image sau MAXI.
Imaginile furnizate de acest instrument au fost studiate apoi de cercetătorii de la MIT, Universitatea din Maryland și NASA în paralel.
Astfel, specialiștii Agenției Spațiale Nord Americane au descoperit că J1820 își schimbă forma, iar acest lucru este provocat de „înghițirea” unei stele.
Potrivit analizei NASA, prezentată într-un raport special și preluată de CNet, gaura neagră s-a micșorat după ce a asimilat o stea din apropiere.
Mai exact, discul de acreție (structură formată din materie care orbitează gaura neagră) și-a redus dimensiunea de la 100 km la doar 10 km. Motivul pentru producerea unui astfel de eveniment este în continuare un mister pentru analiștii de la NASA.
Este posibil ca discul format din gaze și materie să fi fost supus la o presiune uriașă după consumarea stelei, astfel încât particulele din această zonă s-au contractat foarte mult, rezultând o reducere în dimensiune.