Calculatoarele noastre ar putea funcționa de două ori mai rapid fără a fi nevoie de îmbunătățiri hardware, ci doar de aplicarea unor algoritmi software mai inteligenți. Cel puțin asta promite o nouă cercetare care ar putea schimba modul în care funcționează dispozitivele actuale.
Echipa din spatele cercetării, de la Universitatea din California, Riverside (UCR), spune că lucrarea are un potențial uriaș nu doar pentru creșterea performanțelor hardware, ci și pentru creșterea eficienței și reducerea semnificativă a consumului de energie.
Denumit „simultaneous and heterogeneous multithreading” (SHMT), procesul inovator profită de faptul că telefoanele, computerele și alte gadgeturi moderne se bazează de obicei pe mai mult de un procesor pentru a-și face treaba.
„Nu trebuie să adăugați noi procesoare, pentru că le aveți deja", a explicat inginerul IT Hung-Wei Tseng, de la UCR pentru Science Alert.
În timp ce termenul de procesor este încă folosit pentru a descrie „creierul” dispozitivelor hardware moderne, există de obicei o combinație de mai multe procesoare care lucrează împreună: unul pentru grafică, numit unitate de procesare grafică (GPU), precum și unul pentru învățare automată, ca să nu mai vorbim de unitatea centrală de procesare care se ocupă de calculele informatice generale.
Dezavantajul utilizării de procesoare specializate este acela că pot apărea blocaje pe măsură ce datele sunt amestecate între diferite unități, ceea ce afectează viteza și eficiența cu care pot fi îndeplinite sarcinile. Prin rularea simultană a mai multor sarcini secundare în paralel, pe mai multe procesoare, cercetătorii speră să recupereze timpul și energia pierdute.
Configurația de testare a inclus un procesor ARM Cortex-A57, un GPU Nvidia și un TPU Google Edge. Utilizând multithreading-ul simultan și eterogen, execuția codului de test a fost de 1,95 ori mai rapidă, în timp ce consumul de energie a fost redus cu 51%.
Este încă foarte devreme pentru implementarea acestei tehnologii, iar sistemul propus este mai degrabă un test care arată că ideea are potențial, decât ceva ce poate fi pus în aplicare imediat pe smartphone-urile și ceasurile noastre inteligente.
Cercetătorii recunosc, de asemenea, că există provocări semnificative care trebuie depășite în ceea ce privește fragmentarea sarcinilor de calcul pentru a fi gestionate de diferite tipuri de procesoare, iar apoi combinarea lor fără lag. Așadar, cercetătorii vor mai lucra cu siguranță la facilitarea implementării acestei soluții, însă până atunci mai avem ceva de așteptat.