Apa dulce care s-a scurs în scoarța terestră acum 6 milioane de ani a rămas „captivă” la mii de metri sub Munții Iblei din Sicilia, formând un „bazin acvatic” subteran. 

O cantitate mare de apă dulce care a fost absorbită în scoarța terestră acum 6 milioane de ani este încă îngropată adânc sub un lanț muntos din Sicilia, potrivit unor noi cercetări, arată Live Science.

Probabil că apa dulce a rămas blocată în subteran atunci când Marea Mediterană a secat după ce fundul oceanului din jurul Strâmtorii Gibraltar a început să se ridice, izolând marea. Acest eveniment a expus probabil fundul mării la apa de ploaie, care s-a scurs apoi în scoarța terestră, potrivit unui studiu publicat la 22 noiembrie în revista Communications Earth & Environment.

Apa de ploaie s-a acumulat și a format un bazin acvatic care se întindea între 700 și 2.500 de metri adâncime sub Munții Iblei din sudul Siciliei, Italia.

Cercetătorii au folosit modele 3D pentru „a da timpul înapoi” și a reconstrui istoria geologică a zonei de studiu, care se întindea pe platoul Munților Iblei și pe platoul Malta din centrul Mediteranei. Acest „bazin de apă subterană” s-a acumulat apoi într-un strat de roci care acționează ca „un fel de burete, unde fluidele sunt prezente în porii dintre particulele de rocă", a declarat pentru Live Science, printr-un e-mail, autorul principal al studiului, Lorenzo Lipparini, cercetător la Universitatea din Malta și la Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia.

Dar pentru ca această explicație să fie valabilă, specialiștii trebuiau să găsească o „conductă” care să canalizeze apa provenită din ploi și ninsori de pe fundul mării Mediteraneene către formațiunea Gela, adânc îngropată. Iar o stâncă submarină lungă de 300 de kilometri care se întinde spre sud de la marginea estică a Siciliei este un candidat probabil pentru o astfel de conexiune directă, au scris cercetătorii în studiu.

Echipa speră că apa dulce poate fi pompată pentru a atenua deficitul de apă din Sicilia și că descoperirea va inspira explorări similare ale apelor subterane de adâncime în alte părți ale Mediteranei.
 

Share articol: