O scanare rapidă și nedureroasă a globului ocular uman ar putea într-o zi să ajute medicii să identifice „persoanele cu posibilitate de îmbătrânire rapidă", care prezintă un risc mai mare de mortalitate timpurie.

Îmbătrânirea are în mod evident un impact asupra corpului fiecăruia, dar doar pentru că două persoane au același număr de ani în buletin nu înseamnă că se află în același ritm de evoluție fizică.

Privirea în profunzimea ochilor unei persoane ar putea fi o modalitate mult mai bună de a măsura vârsta biologică reală a acesteia, iar acest lucru ar putea oferi o imagine asupra sănătății viitoare a pacienților.

În 2022, cercetătorii au dezvăluit un model de învățare automată care a fost învățat să prezică anii de viață ai unei persoane doar prin simpla examinare a retinei acesteia. Algoritmul este atât de precis, încât a putut prezice vârsta a aproape 47.000 de adulți de vârstă mijlocie și vârstnici din Regatul Unit, cu o marjă de doar de 3,5 ani.

La puțin peste un deceniu de la scanarea acestor retine, 1.871 de persoane au murit, iar cei care aveau retine cu aspect mai bătrân erau mai predispuși să se încadreze în acest grup.

De exemplu, dacă algoritmul a prezis că retina unei persoane era cu un an mai „în vârstă” decât vârsta reală a acesteia, riscul de deces din orice cauză în următorii 11 ani a crescut cu 2 procente. În același timp, riscul de deces dintr-o altă cauză decât boli cardiovasculare sau cancer a crescut cu 3 procente.

Constatările sunt pur observaționale, ceea ce înseamnă că încă nu știm ce determină această relație la nivel biologic. Cu toate acestea, rezultatele vin în sprijinul dovezilor tot mai numeroase că retina este foarte sensibilă la daunele cauzate de îmbătrânire. Deoarece acest țesut vizibil găzduiește atât vase de sânge, cât și nervi, ne-ar putea oferi informații importante despre sănătatea vasculară și cerebrală a unui individ.

Studii anterioare au sugerat că celulele din spatele ochiului uman ne pot ajuta să prezicem apariția bolilor cardiovasculare, a bolilor renale și a altor semne de îmbătrânire.

„Asocierea semnificativă dintre decalajul de vârstă retiniană și mortalitatea non-cardiovasculară/ non-cancerigenă, împreună cu dovezile tot mai numeroase ale legăturii dintre ochi și creier, poate susține ideea că retina este fereastra bolilor neurologice", au scris autorii în studiul lor.

Deoarece doar 20 de persoane din studiu au murit din cauza demenței, autorii nu au putut face legătura între această afecțiune specifică a creierului și sănătatea retinei.

Share articol: