Atunci când majoritatea dintre noi ne gândim la activități care stimulează starea mentală, ne imaginăm exerciții fizice deliberate și intense, cum ar fi alergatul, mersul pe bicicletă sau înotul, însă studiul recent sugerează că simpla vizită într-o varietate de locuri diferite este asociată cu o stare de bine mai bună la persoanele cu depresie sau anxietate.
Publicat de către cercetătorii de la University Psychiatric Clinics din Basel, Elveția, studiul a concluzionat că, pe măsură ce oamenii vizitează mai multe locații variate aceștia se simt mai bine în ceea ce privește bunăstarea lor emoțională și psihologică - chiar dacă simptomele lor de sănătate mintală încă există.
Studiul a fost realizat înainte de izbucnirea pandemiei și a analizat 106 pacienți cu probleme de sănătate mintală, inclusiv tulburări afective, tulburări de anxietate, tulburări de dispoziție, tulburări de personalitate și tulburări obsesiv-compulsive. Unii erau internați în spitale, iar alții erau pacienți care locuiau la domiciliu, dar care solicitau îngrijiri regulate la instituțiile medicale.
Timp de o săptămână, acești pacienți au purtat cu ei un telefon suplimentar pentru a-și urmări mișcările cu ajutorul GPS-ului. De asemenea, aceștia au completat mai multe sondaje privind bunăstarea lor subiectivă, flexibilitatea lor psihologică și simptomele de sănătate mintală.
Comparând hărțile GPS cu rezultatele acestor sondaje, autorii au constatat că o mai mare mișcare în spațiu și timp pare să coincidă cu un sentiment mai mare de bunăstare, chiar dacă simptomele problemelor de sănătate mintală au rămas în mare parte aceleași.
Pacienții în tratament la domiciliu au petrecut aproape o treime din zi acasă, dar, în mod normal, au manifestat un ritm al mișcării considerabil mai mare decât pacienții internați, care și-au petrecut cea mai mare parte a timpului în cadrul spitalului.
Așa cum era de așteptat, acei pacienți cu fobii sau anxietăți legate de părăsirea spațiilor sigure au fost puternic legați de o mobilitate mult mai scăzută și de o zonă de activitate mult mai mică. Cu toate acestea, niciun alt simptom al problemelor de sănătate mintală nu a părut să aibă același efect asupra mișcărilor zilnice ale unui pacient.
În schimb, nivelurile mai ridicate de bunăstare emoțională și, într-o măsură mai mică, flexibilitatea psihologică au fost asociate în mod constant cu mai multă mișcare și cu o varietate mai mare de mișcări.
Constatările se adaugă unui număr limitat de cercetări privind efectele activităților de zi cu zi în rândul persoanelor cu probleme de sănătate mintală. De fapt, acesta este unul dintre primele studii care utilizează urmărirea prin GPS ca măsură a mișcării spontane.
S-a demonstrat, deci, că activitatea fizică îmbunătățește în mod substanțial starea de bine și sănătatea mintală, dar majoritatea cercetărilor pe această temă s-au concentrat până acum pe exercițiile fizice deliberate. În prezent, nu este clar care este impactul mișcării spontane din viața de zi cu zi asupra pacienților care solicită tratament pentru sănătate mintală, dar se pare că cercetătorii vor să studieze și mai în profunzime aceste aspecte.