Cercetatorii britanici sustin ca testul cu poligraf poate fi trecut cu usurinta daca subiectul reuseste sa-si reprime anumite amintiri.
Celebrul detector de minciuni, infailibil in cercetarile politistilor, ar putea fi pacalit de cel chestionat. Nu este deloc usor, dar este posibil, spun cercetatorii britanici, convinsi ca exista oameni care stiu cum sa nu "caute" in anumite parti ale creierului pentru a nu "activa" amitirile care i-ar da de gol in cazul in care ar minti la test.
La cercetarea efectuata de profesori de la universitatile din Kent, Magdeburg si Cambridge au participat subiecti care au "comis" crime, in timpul testului monitorizandu-li-se activitatea creierului. S-a descoperit, astfel, ca "centrul vinovatiei" din creier nu este atins intotdeauna de intrebarile de la testul cu poligraf, ceea ce poate induce in eroare organele de cercetare penala.
Poligraful are ca principiu de functionare raspunsul corpului omenesc la stress. Aparatul masoara reactile (respiratia, tensiunea si pulsul) subiectului in timp ce acesta este supus unei serii de intrebari. Prin folosirea de senzori atasati pe corp se poate determina daca cel cercetat minte.