Știința vine din nou în ajutorul specialiștilor care luptă pentru combaterea pandemiei. De data aceasta, cu ajutorul nanotehnologiei, aceștia au reușit să dezvolte o substanță dezinfectantă care poate proteja în fața a șapte virusuri diferite pentru o perioadă de până la șapte zile.
Echipa de cercetători a dezvoltat un dezinfectant pe bază de nanoparticule care poate acționa constant și distruge virusul de pe o anumită suprafață până la șapte zile - o descoperire care ar putea fi o armă extrem de puternică împotriva Covid-19, dar și a altor virusuri patogene.
Christina Drake, doctorand și fondatoare a Kismet Technologies, a fost inspirată să dezvolte dezinfectantul după o vizită la supermarket, la începutul pandemiei. Acolo a văzut un angajat care dezinfecta mânerul unui frigider, apoi ștergea substanța de pe el imediat. „Inițial, m-am gândit să dezvolt un dezinfectant care să acționeze foarte rapid”, a spus ea, „dar am discutat cu clienți potențiali - precum doctori sau dentiști - pentru a afla ce își doresc cu adevărat de la o asemenea substanță. Ceea ce a contat cel mai mult pentru ei a fost durabilitatea efectului, un dezinfectant care să continue să acționeze asupra zonelor precum clanțe sau podele mult timp după aplicarea sa”.
Drake a colaborat cu Sudipta Seal, un inginer în materiale UCF și expert în nanostiințe, și Griff Parks, un virusolog al Colegiului de Medicină, care este, de asemenea, decan asociat de cercetare și director al Școlii de Științe Biomedice Burnett. Cu finanțare de la Fundația Națională pentru Științe din SUA, Kismet Tech și Florida High Tech Corridor, cercetătorii au creat un dezinfectant conceput cu nanoparticule.
Ingredientul său activ este o nanostructură numită oxid de ceriu, cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante regenerative. Nanoparticulele de oxid de ceriu sunt modificate având cantități mici de argint pentru a le face mai puternice împotriva agenților patogeni.
„Funcționează atât chimic, cât și mecanic”, spune Seal, care studiază nanotehnologia de mai bine de 20 de ani „Nanoparticulele emit electroni care oxidează virusul, făcându-l inactiv. Din punct de vedere mecanic, ei se atașează de virus și sparg suprafața, aproape ca un balon”.
Majoritatea șervețelelor sau spray-urilor dezinfectante vor dezinfecta o suprafață în trei până la șase minute de la aplicare, dar nu au efecte reziduale. Aceasta înseamnă că suprafețele trebuie șterse în mod repetat pentru a rămâne curate. Soluția de nanoparticule își menține capacitatea de a inactiva microbii și continuă să dezinfecteze o suprafață timp de până la șapte zile după o singură aplicare.
Oamenii de știință sunt încrezători că soluția va avea un impact major în mediile de îngrijire a sănătății, în special, reducând rata infecțiilor dobândite în spitale, cum ar fi Staphylococcus Aureus rezistent la meticilină (MRSA), Pseudomonas aeruginosa și Clostridium difficile - care afectează mai mult de unul din 30 pacienți internați în spitale din SUA.
Și spre deosebire de mulți dezinfectanți comerciali, această soluție nu are substanțe chimice dăunătoare, ceea ce indică faptul că va fi sigur de utilizat pe orice suprafață. Testele de reglementare pentru iritarea pielii și a celulelor oculare, conform cerințelor Agenției SUA pentru Protecția Mediului, nu au arătat efecte dăunătoare.
Este nevoie de mai multe cercetări înainte ca produsul să poată fi lansat pe piață, motiv pentru care următoarea fază a studiului va analiza modul în care funcționează dezinfectantul în afara laboratorului, în aplicații din lumea reală.
Cercetătorii vor analiza modul în care dezinfectantul este afectat de factori externi, cum ar fi temperatura sau lumina soarelui. Echipa este în discuții cu o rețea de spitale pentru a testa produsul în unitățile lor.
„De asemenea, explorăm realizarea unei pelicule semipermanente pentru a vedea dacă putem acoperi podeaua spitalului sau mânerele ușilor, zone care trebuie dezinfectate constant”, spune Drake.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: