În urmă cu aproximativ 4000-5000 de ani, o civilizație străveche a apărut în zona Chinei de Est din prezent și a lăsat în urmă un oraș nemaivăzut, pentru ca apoi să dispară fără urmă.
Urmele culturii Liangzhu, care a apărut de-a lungul malurilor Deltei râului Yangtze în estul Chinei, sunt o dovadă a lucrurilor de care a fost capabilă această societate neolitică unică în lume, în ultimele perioade ale epocii de piatră.
Ruinele arheologice ale orașului Liangzhu păstrează încă numeroase semne ale progreselor sociale, culturale și tehnologice remarcabile pentru perioada respectivă, în special în agricultură și acvacultură. Unii au numit acest oraș o „Veneție a Orientului”.
După un singur mileniu inovator, cultura Liangzhu s-a prăbușit în mod misterios cu aproximativ 4.300 de ani în urmă, iar orașul antic a fost abandonat brusc. S-a presupus că acesta a fost părăsit din cauza unor inundații. Acum, un nou studiu lămurește situația. O echipă internațională de cercetători a mers mai departe, examinând formațiuni minerale, cum ar fi stalagmitele din două peșteri subacvatice din regiune, care păstrează urmele chimice ale condițiilor climatice din acea perioadă.
Analiza probelor geologice arată că prăbușirea orașului Liangzhu a coincis cu o perioadă de precipitații extrem de mari. „Ploile musonice masive au dus probabil la inundații atât de severe cauzate de râul Yangtze și de afluenții săi, încât nici măcar barajele și canalele sofisticate nu au mai putut rezista acestor mase de apă, distrugând orașul Liangzhu și forțând oamenii să fugă”.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: