Camere montate in fata soferului dar si electrozi pentru masurarea activitatii creierului au aratat ca atentia scade iar viteza de reactie incetineste in timpul conversatiilor telefonice la volan.

Profesorul David Strayer si echipa sa de cercetare de la University of Utah au masurat activitatea creierului si miscarea ochilor in timp ce subiectii aflati la volan vorbesc la telefon sau asculta radioul sau alte "surse de galagie". Dispozitivul DTR (Detection-Responce-Task) a inregistrat si miscarile soferilor, viteza cu care acestia raspund la culorile semaforului sau trafic.

Ascultarea radioului, vorbitul la telefon, ascultarea unui audiobook sau a emailurilor cu un soft special de citire sunt, in aceasta ordine, periculoase pentru cei care se afla la volan. Pe o scara precum Saffir-Simpson (folosita pentru clasificarea uraganelor), riscul minim (categoria 1) il prezinta ascultarea radioului, in timp ce conversatiile telefonice prezinta risc maxim (categoria 3).

Studiul confirma rezultatele unei cercetari facute de A&M University din Texas in luna aprilie a acestui an, cercetare ce a avut ca subiect serviciul Siri al Apple. Conform acestor rezultate, dictarea mesajelor catre Siri este la fel de periculoase precum scrierea acestora folosindu-te de tastele telefonului.

Share articol: