Un startup american a declarat că dispozitivul său care seamănă cu bandă de purtat pe cap ar putea permite oamenilor să lucreze în timp ce dorm.

Dispozitivul Halo de la Prophetic este conceput pentru a induce procesul de visare lucidă, prin care purtătorul devine conștient că doarme și poate controla experiența.

Prophetic descrie Halo ca fiind un „dispozitiv de neurostimulare neinvazivă" care oferă „cel mai bun context pentru rezolvarea divergentă a problemelor". Singurul factor limitativ, susține compania, este imaginația purtătorului.

Scopul său este acela de a utiliza semnale focalizate cu ultrasunete pentru a activa starea de visare, despre care fondatorul companiei, Eric Wollberg, susține că ar putea permite oamenilor să exerseze diverse demonstrații sau să rezolve probleme creative pentru sarcini dificile.

„În visele lucide, ești eliberat de legile convenționale ale fizicii: gravitația, conservarea energiei, conservarea masei", se arată pe site-ul web al startup-ului. „Există un motiv pentru care geniile istoriei în domeniul științei, matematicii și artei își atribuie cele mai importante descoperiri viselor lucide."

Compania a strâns deja peste 1 milion de dolari pentru a dezvolta gadgetul și se pare că lucrează cu unul dintre designerii dispozitivului Neuralink al lui Elon Musk.

Neurologii estimează că aproximativ 70% dintre oameni vor avea cel puțin o dată în viață vise lucide, iar cercetările recente privind acest fenomen s-au concentrat pe modul de inducere a acestora.

În 2017, oamenii de știință de la Universitatea din Adelaide au testat trei tehnici care ar putea crește șansele ca acestea să se producă.

Prima presupune conștientizarea împrejurimilor de mai multe ori pe zi pentru a vedea dacă visezi, a doua încurajează oamenii să seteze o alarmă la cinci ore după ce s-au culcat și au adormit din nou pentru a încuraja etapa REM a somnului, în timp ce a treia le cere oamenilor să își repete fraza „data viitoare când voi visa, îmi voi aminti că visez".

Experimentele au constatat că 46% dintre participanți au avut vise lucide atunci când au încercat cea de-a treia tehnică, dovedind că există tehnici care pot îmbunătăți șansele de a visa lucid.

Prophetic nu este primul startup care promite abilitatea de a avea vise lucide, însă niciunul nu a reușit încă să livreze un produs care să ofere în mod constant această experiență consumatorilor.

Se așteaptă ca dispozitivul Halo al Prophetic să coste între 1.500 de dolari și 2.000 de dolari atunci când va fi lansat în 2025, potrivit revistei Fortune, clienții putând rezerva unul cu un avans de 100 de dolari.

 

Share articol: