Geologii cred ca imaginile fotografiate de un rover de planeta Marte sunt dovada ca aici a existat viata.
O echipa de geologi de la Universitatea de Stat Arizona a cercetat cu atentie fotografiile trimise de roverul Spirit in anul 2007. Astfel, ei au observat detalii care indica prezenta unor depozite de siliciu pe platoul martian numit Home Plate.
Asemenea depozite de siliciu pot fi intalnite si pe Terra, unde se formeaza langa izoarele termale, sub actiunea unor microorganisme, scrie publicatia Science Alert.
Prin urmare, daca este vorba de sedimente de acest fel, atunci inseamna ca pe Marte a existat candva viata, cel putin sub forma unor microbi.
Pentru comparatie, cercetatorii au analizat depozite similare intalnite in zona El Tatio din Chile. Aici, conditiile de mediu sunt similare celor de pe Marte: ger noaptea, multa lumina ultravioleta ziua, aer uscat si rarefiat.
Desigur, daca nu se va face o noua expeditie in zona Home Plate, este imposibil pentru cercetatori sa afle daca depozitele observate in imagini nu s-au format in urma unor procese non-biologice.
Din pacate, roverul Spirit nu mai functioneaza acum, iar urmatoarea misiune spre Marte va incepe abia in anul 2020.
Asemenarile dintre depozitele de siliciu din Chile (foto b) si imaginile observate pe Marte (foto a) sunt insa uimitoare.