Un studiu publicat recent oferă noi speranțe pentru descoperirea vieții extraterestre pe Europa.
Conform informațiilor publicate în revista de specialitate Nature Astronomy, dovezi ale vieții extraterestre pe satelitul Europa ar fi ușor de găsit, acestea aflându-se la doar câțiva centimetri sub scoarța de gheață.
Studiul coordonat de Tom Nordheim de la Jet Propulsion Laboratory al NASA sugerează prezența aminoacizilor în zona polilor de pe Europa.
Aminoacizii sunt urme ale existenței vieții și s-ar găsi la doar 1-3 cm adâncime, sub crusta de gheață care acoperă satelitul.
Cercetătorii cred că pe Europa ar putea exista forme de viață în oceanul lichid care se află sub gheață, scrie IFL Science.
Din păcate, viața n-ar rezista la suprafață, din cauza radiațiilor foarte puternice emise de Jupiter. Cercetătorii spun că a sta pe Europa ar echivala cu o vizită în interiorul unui accelerator de particule care funcționează. Orice formă de viață ar fi distrusă.
Dar, sub scoarță, chiar și la doar câțiva centimetri adâncime, ar putea fi găsite dovezi ale unor forme de viață care au existat în trecut, iar resturile lor s-au păstrat în gheață. Este vorba de acei aminoacizi.
NASA va trimite pe Europa un lander, care va putea căuta dovezile sub scoarța satelitului. Acestea vor fi ușor de găsit.
Mai dificil va fi însă identificarea unor organisme vii, pentru că acestea, dacă există, se află la mare adâncime, în ocean, unde sunt protejate de radiații.