Imagineaza-ti ca poti descarca tot Star Wars de pe Internet in cateva secunde!
Te-ai intrebat vreodata de ce iti merge prost serviciul de telefonie mobila sau internetul? Scuza operatorilor este aproape tot timpul aceeasi: latimea de banda.
Fie ca e vorba de unde radio, cablu sau fibra optica, avem nevoie de o metoda de a “ingramadi” mai multe date in acelasi spatiu fizic. Daca ne gandim la fibra optica, o metoda pentru a trimite mai multa informatie prin acelasi mediu ar fi sa trimitem doua fascicule de lumina, de culori diferite.
Apoi, am putea avea cate doua polarizari diferite pentru fiecare culoare. Deja am gasit, teoretic, o metoda de a transmite de patru ori mai multa informatie prin acelasi spatiu.
Dar lumina, pe langa lungimea de unda, are mult mai multe proprietati. Una dintre ele este momentul angular orbital (OAM) care, pe scurt, arata cat de mult se rasuceste o raza de lumina in timp ce se propaga prin spatiu.
E destul de ciudat sa ne gandim ca o raza de lumina s-ar putea roti, dar daca ne imaginam un singur foton care se roteste in timp ce inainteaza deja ne putem da seama mai usor ce se intampla, de fapt.
Oamenii de stiinta au reusit sa transmita prin aer un fascicul de opt raze de lumina cu rasuciri diferite, asemenea unor suruburi cu pas diferit al filetului.
Cercetatorii de la Universitatea Californiei de Sud, Laboratorul de Propulsie al NASA si Universitatea Tel Aviv au transmis date cu o viteza de 2,56 Tbps, adica aproape 70 de DVD-uri intr-o singura secunda, si au creat, astfel, cea mai rapida retea wireless de pana acum.
Este cale lunga pana ca aceasta tehnologie sa poata ajunge pe dispozitivele noastre de zi cu zi, dar si ceea ce folosim noi azi parea SF cu cativa ani in urma.
Teoretic, exista un numar infinit de stari de „rasucire” a luminii, deci, la limita, intr-un viitor indepartat, am putea transmite instantaneu, oriunde, orice cantitate de informatie.