Sistemul Beidou functioneaza incepand de joi cu o retea de 16 sateliti, urmand sa fie lansati alti 40 pana in 2024
China si-a lansat propriul sistem de navigatie prin satelit Beidou, destinat regiunii Asia-Pacific, in cadrul unui proiect ce vizeaza independenta strategica si economica a acestei tari fata de sistemul american GPS (Global Positionning System) si de viitorul sistem european Galileo.
Sistemul Beidou, care se sprijina in prezent pe o retea de 16 sateliti de navigatie si alti patru experimentali, a inceput sa functioneze joi, a anuntat vineri presa oficiala chineza.
Ran Chengqi, purtatorul de cuvint al Biroului pentru Navigatie prin Satelit din China, considera ca performantele sistemului Beidou sunt "comparabile" cu cele ale sistemului american GPS, relateaza China Daily.
"Semnalul emis de Beidou poate fi receptionat inclusiv in Australia", a adaugat Chengqi.
Lansarea sistemului Beidou, prezentat drept "cea de-a doua generatie" a sistemelor de navigatie chinezesti, reprezinta un nou succes pentru tehnologia spatiala chineza. Aceasta are la baza un program spatial de zboruri cu echipaje umane la bord, care si-a fixat obiectivul de a construi o statie spatiala pina la sfirsitul acestui deceniu. China intentioneaza, totodata, sa trimita pe Luna un echipaj de astronauti.
Extinderea retelei de sateliti chinezesti prevede lansarea altor 40 de sateliti suplimentari pina in anul 2024. Potrivit autoritatilor chineze, acest sistem va asigura inca din 2020 o acoperire a intregii planete.
Piata navigatiei prin satelit va atinge in 2020 o cifra de afaceri estimata la 500 de miliarde de dolari, iar creatorii sistemului Beidou spera ca obtina intre 70% si 80% din aceasta piata, daca utilizatorii vor opta pentru echipamente compatibile cu mai multe servicii, nu doar pentru unul singur, asa cum este cazul in prezent.
China a inceput amplasarea propriei retele de navigatie prin satelit in anul 2000, pentru a evita o dependenta strategica - in special militara - fata de sistemul american GPS, care detine in prezent 95% din piata.
Un prim test a avut loc anul trecut, care s-a limitat insa, potrivit presei oficiale, la "zonele invecinate" cu China.
Australianul Morris Jones, un expert independent in chestiuni spatiale, considera insa ca Beidou va intimpina multe greutati in a se impune in fata concurentului sau american.
Sistemul GPS este "liber de accesat, foarte popular si cunoscut in lumea intreaga" si "a ucis din fasa toate tentativele prin care s-a incercat sa i se faca concurenta". Pentru China, afirma Morris Jones, utilitatea lui Beidou este inainte de toate una militara.
"Ipoteza potrivit careia accesul la reteaua GPS poate fi blocat le-a incurajat pe celelalte tari sa isi dezvolte propriile sisteme, independente de controlul american", a adaugat Morris Jones, potrivit agentiei de presa Mediafax.
Publicatia Global Times i-a prevenit de altfel pe utilizatorii chinezi ca sistemul Beidou ar putea genera citeva erori la inceput.
"Ar putea sa apara probleme" cu noul sistem, insa consumatorii chinezi ar trebui sa dea dovada de "toleranta", afima aceeasi publicatie. "Ii indemnam pe consumatorii chinezi sa sustina cu tarie Beidou si sa devina utilizatori ai acestui sistem".