Temperaturile inregistrate recent in zona Arctica sunt cu peste 2 grade Celsius mai mari decat este normal.
Aceasta incalzire este cu atat mai nefireasca avand in vedere ca acum in aceasta regiune s-a instalat noaptea polara, cand temperaturile ar trebui sa scada. Mai mult, in acest moment in regiunea arctica din Rusia temperaturile sunt chiar cu peste 4 grade Celsius mai mari decat este firesc, scrie Daily Mail.
Fenomenul confirma ca anul 2016 va fi cel mai calduros an din istorie, anunta cercetatorii de la Universitatea din Maine, SUA.
Un grafic realizat de acestia arata date ingrijoratoare, inregistrate in toamna aceasta. Media temperaturii in zona arctica a crescut chiar si cu 6,4 grade Celsius, in Antarctica a fost o crestere de 0,9 grade, iar la nivel global o crestere de 0,55 grade Celsius.
Chiar daca incalzirea globala este un fenomen cunoscut de multi ani, expertii sunt inca uluiti de aceasta crestere in apropiere de Polul Nord, chiar in timpul noptii polare, care presupune o lunga perioada de intuneric si temperaturi foarte scazute.
In mod normal, incepand cu luna octombrie gheata de la Polul Nord se reface, devine mai groasa si mai rezistenta, insa in acest an se observa un nou record negativ: foarte putina cantitate de gheata.
In luna octombrie 2016, cantitatea de gheata din Marea Arctica era cu 28.5% mai mica decat media anilor 1981-2010, cea mai scazuta inregistrata de la inceputul masurarii acestor parametri, in anul 1979.
Un raport realizat de Climate Reanalyzer arata ca zona Arctica a fost cel mai grav afectata de incalzirea globala din acest an. In Rusia, de exemplu, au fost raportate temperaturi mai mari cu 6 sau 7 grade Celsius fata de media normala. De asemenea, in alte regiuni din Alaska si nordul Canadei cresterea temperaturii a fost de cel putin 3 grade Celsius, precizeaza Petteri Taalas, secretar general al Organizatiei Mondiale de Meteorologie.