Pe planeta Pământ nu există suficientă apă dulce pentru toată lumea, iar această problemă se așteaptă să se agraveze în anii următori.
 

Pentru a satisface cererea în creștere, reciclarea și restricționarea apei nu ne vor ajuta decât până la un punct. Apoi, oamenii de știință vor trebui să găsească noi metode prin care să obțină apa atât de necesară tuturor.

O sursă neexploatată în prezent este reprezentată de vaporii de apă de deasupra oceanelor, care sunt aproape nelimitați în ceea ce privește rezervele. Un nou studiu prezintă modul în care ar putea fi folosite structurile de recoltare pentru a transforma acești vapori în apă potabilă.

„În cele din urmă, va trebui să găsim o modalitate de a crește rezervele de apă dulce, deoarece conservarea și reciclarea apei din sursele existente, deși esențiale, nu vor fi suficiente pentru a satisface nevoile umane", spune Praveen Kumar, inginer de mediu de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign. „Credem că noua noastră metodă poate face acest lucru la scară largă", a completat acesta.

Măsurând aproximativ 210 metri în lățime și 100 de metri înălțime - aproximativ înălțimea unui mare vas de croazieră - structura propusă imită ciclul natural al apei în modul în care transportă, condensează și colectează apa.

Aerul umed ar fi transportat chiar de deasupra suprafeței oceanului până la un țărm din apropiere, unde sistemele de răcire ar putea condensa vaporii de apă într-un lichid. Toate acestea ar funcționa cu energie eoliană sau solară regenerabilă, spune echipa.

Deși cercetătorii nu au oferit detalii despre proiectul lor, au făcut calculele privind cantitatea de umiditate pe care o pot extrage în 14 situri de studiu din întreaga lume. Doar una dintre aceste instalații ar putea satisface nevoile medii zilnice de apă potabilă a aproximativ 500.000 de persoane.

Acest lucru ar putea fi un plus uriaș față de instalațiile de desalinizare care funcționează deja în multe locuri din întreaga lume, pentru a elimina sărurile dizolvate din apa de mare.

„Nu s-a mai făcut până acum asta și cred că acest lucru se datorează faptului că cercetătorii sunt atât de concentrați pe soluțiile terestre - dar studiul nostru arată că există, de fapt, și alte opțiuni", a declarat cercetătoarea Francina Dominguez, de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, citată de Science Alert.

Apa dulce reprezintă doar 3% din cantitatea de apă la nivel global, cea mai mare parte fiind prea poluată sau inaccesibilă pentru o utilizare convenabilă. Lipsa ei îi afectează adesea cel mai mult pe cei mai săraci oameni din lume, cu efecte în lanț care se extind asupra sănătății, securității și veniturilor. Un sistem precum cel propus recent de oamenii de știință are potențialul de a face o diferență masivă fără a afecta ecosistemele sau mediul înconjurător.

În cadrul studiului lor, cercetătorii au luat în considerare, de asemenea, consecințele potențiale ale schimbărilor climatice și ale uscării zonelor uscate, dar au ajuns la concluzia că sistemul lor ar fi sustenabil chiar și în condițiile în care lumea se încălzește.

„Proiecțiile climatice arată că fluxul de vapori oceanici nu va face decât să crească în timp, asigurând o aprovizionare și mai mare cu apă dulce", spune Rahman. „Așadar, ideea pe care o propunem va fi fezabilă și în condițiile schimbărilor climatice".

„Acest lucru oferă o abordare eficientă și foarte necesară pentru adaptarea la schimbările de mediu, în special pentru populațiile vulnerabile care trăiesc în regiunile aride și semiaride ale lumii”, au concluzionat cercetătorii. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: