Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a fost descoperită de NASA în 1982 și de atunci este atent monitorizată.
Potrivit datelor NASA, dimensiunile găurii din stratul de ozon variază mult în decursul unui an, aceasta fiind mai mare în lunile mai reci.
Recent însă, experții au observat un fenomen uimitor: gaura a atins cea mai mică dimensiune observată vreodată de când a fost descoperită.
Dacă pe 8 septembrie gaura acoperea o suprafață de peste 16 milioane de kilometri pătrați, acum dimensiunile ei s-au redus la doar 10 milioane de kilometri.
Desigur, este o veste extraordinar de bună, pentru că stratul de ozon ne protejează de efectele distrugătoare ale radiațiilor ultraviolete.
Din păcate însă, efectul nu va dura prea mult. Reducerea dimensiunii are loc doar din cauza unor temperaturi anormal de ridicate în atmosfera de deasupra Antarcticii.
Prin urmare, putem observa un efect pozitiv al unui fenomen alarmant, pe care trebuie să ne străduim să-l ținem sub control: încălzirea globală.
În septembrie, temperatura la 20 de kilometri altitudine a fost cu 16 grade Celsius mai ridicată ca media normală, acesta fiind un record absolut în ultimii 40 de ani, scrie Daily Mail.
Gaura din stratul de ozon la rămâne la o dimensiune extrem de redusă timp de câteva săptămâni, apoi, treptat, se va mări din nou.