Un nou studiu arată că anumite simptome caracteristice „long COVID”, cum ar fi „încețoșarea” creierului, pot fi încă resimțite de persoanele care au avut această boală chiar și la doi ani după infecția inițială.

O echipă de la King's College London și Imperial College London din Marea Britanie a analizat performanța la testele cognitive a 3.335 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 la un moment dat în timpul pandemiei. Testele au măsurat diferite capacități, inclusiv memoria, atenția, raționamentul, viteza de procesare și controlul funcțiilor motorii.

Cercetătorii au constatat că cei care au avut cele mai mari dificultăți la testele cerebrale au raportat, de asemenea, simptome COVID-19 care au durat 12 săptămâni sau mai mult. Impactul asupra capacității cognitive a fost comparabil cu o creștere de 10 ani a vârstei, în medie.

Au existat două runde de teste, iar cea de-a doua rundă a fost efectuată la aproape doi ani după infecția cu SARS-CoV-2. Datele nu au arătat nicio îmbunătățire a scorurilor între cele două runde în cazul celor care s-au confruntat cu simptomele COVID de lungă durată.

„Constatările noastre sugerează că, pentru persoanele care au trăit cu simptome pe termen lung după ce au avut COVID-19, efectele coronavirusului asupra proceselor mentale, cum ar fi capacitatea de a-și aminti cuvinte și forme, sunt încă detectabile la o medie de aproape doi ani de la infecția inițială", spune Nathan Cheetham, cercetător la King's College London

Totuși, există și vești mai bune în această privință. Participanții care au declarat că s-au simțit complet recuperați de virus au înregistrat scoruri la teste comparabile cu cele ale celor care nu au avut niciodată COVID-19. Acest lucru arată că recuperarea este posibilă, chiar și pentru cei care se confruntă cu mai multe luni de simptome.

Acest studiu se adaugă la volumul tot mai mare de cercetări privind sindromul long COVID. Oamenii de știință au descoperit că această afecțiune poate provoca modificări notabile ale sistemului imunitar al organismului și are un efect asupra creierului similar cu oboseala cronică.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul persoanelor care trăiesc cu long COVID este de ordinul zecilor de milioane. Aceasta poate avea un efect dăunător asupra aproape tuturor aspectelor vieții de zi cu zi și a muncii și, cu toate acestea, nu există un tratament.

Echipa din spatele acestui ultim studiu dorește să vadă mai multe cercetări care să analizeze mecanismele din spate și să ofere mai mult sprijin pentru cei care constată că simptomele lor persistă luni sau chiar ani de zile după ce au contractat virusul.

„Cert este că, la doi ani de la prima lor infecție, unii oameni nu se simt pe deplin recuperați, iar viața lor continuă să fie afectată de efectele pe termen lung ale coronavirusului", spune Claire Steves, cercetător în domeniul îmbătrânirii clinice și al sănătății la King's College London. „Avem nevoie de mai multă muncă pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru și ce se poate face pentru a ajuta."

__________________________________________________________________________________________________

Share articol: