Resursele terestre și cele acvatice ale planetei sunt exploatate „într-un ritm fără precedent”, avertizează un nou raport dat publicității de la Organizația Națiunilor Unite. În contextul schimbărilor climatice, această situație pune și mai multă presiune pe stocul de hrană necesar oamenilor.
Cercetarea a fost realizată de peste 100 de experți din 52 de țări și a arătat clar că șansele umanității de a combate efectele devastatoare ale evoluțiilor care au loc pe Pământ se scurg rapid. 500 de milioane de persoane locuiesc deja în regiuni care se află într-un proces avansat de deșertificare, iar solul fertil dispare de până la 100 de ori mai repede comparativ cu ritmul în care acesta se formează, scriu jurnaliștii de la New York Times.
Vezi și Descoperirea unui oraș scufundat i-a uimit pe cercetători. Ce-au găsit în „Atlantida Egiptului”
În plus, încălzirea globală va agrava toate aceste efecte și va determina inundații, secetă, furtuni, dar și alte manifestări meteorologice extreme care, în timp, vor afecta grav resursele de hrană ale omenirii.
Peste 10% din populația lunii este deja lipsită de alimentele necesare unui trai decent, iar autorii raportului au avertizat și că aceste situații pot accelera fenomenul migraționist. Un pericol major este acela că o criză alimentară ar putea izbucni pe mai multe continente simultan, a explicat Cynthia Rosenzweig, cercetătoare la Institutul Goddard din cadrul NASA și una dintre autorii cercetării.
„Una dintre descoperirile noastre importante este aceea că există multe măsuri pe care le putem lua chiar începând din acest moment. Pentru asta, însă, avem nevoie de atenție, suport financiar și un mediu propice”, au mai precizat autorii studiului.
Așadar, dacă deciziile care ar putea diminua impactul negativ al schimbărilor climatice întârzie, în viitorul nu foarte îndepărtat ne vom confrunta, probabil, cu reducerea masivă a cantității de alimente. Concentrația mai mare a dioxidului de carbon din atmosferă va reduce și calitatea nutrițională, iar toate acestea forțează agricultura să se adapteze într-un mod alert, care poate deveni anevoios.
Mai mult, pe măsură ce emisiile gazelor de seră vor continua să crească, același lucru se va întâmpla și cu prețurile alimentelor, lucru care îi va afecta pe oamenii din întreaga lume. Raportul arată că încă mai e timp pentru a face față amenințărilor care împiedică eficiența sistemului alimentar. Autorii avertizează că e nevoie de schimbări masive referitoare la producerea și distribuirea hranei, inclusiv un management mai eficient al solului și schimbarea obiceiurilor alimentare ale oamenilor.
Plantarea cât mai multor copaci va reduce cantitatea de gaze de seră, dar această măsură nu este suficientă, arată cercetătorii. Prevenirea creșterii temperaturilor globale cu mai mult de 1.5 grade Celsius trebuie să fie un scop principal, dat fiind faptul că o temperatură mai mare cu peste 2 grade va duce alți 100 de milioane de oameni în pragul înfometării.
Nu în ultimul rând, raportul solicită măsuri instituționale urgente, pentru că, arată acesta, cu cât actorii care au un cuvânt de spus așteaptă mai mult, cu atât va fi mai greu să prevenim o criză globală și riscuri ireversibile.