Când o pacientă s-a reunit cu familia ei pentru prima dată la câteva luni după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19, a fost clar că boala încă mai avea surprize pentru ea.
„Vocea tatălui meu a ieșit din gura unui străin", le-a spus aceasta cercetătorilor care i-au investigat cazul. Femeia avea capacități normale de recunoaștere înainte de a fi diagnosticată cu COVID-19 în martie 2020. Câteva zile mai târziu, ea a început să se recupereze, doar pentru a recidiva după câteva luni. Acum, studiul ei de caz sugerează că putem adăuga incapacitatea de a recunoaște fețele celor din jur la o listă lung de probleme cerebrale cauzate de această boală.
Noul studiu s-a raportat la peste 50 de alți pacienți care se luptă cu sindomul „long-COVID” și majoritatea au constatat că în urma infecției le este mai greu să identifice fețele familiare.
Neuropsihologii Marie-Luise Kieseler și Brad Duchaine de la Dartmouth College i-au prezentat femeii o serie de teste și au confirmat că problemele ei de recunoaștere se datorează unor defecte specifice de memorie. Femeia a întâmpinat, de asemenea, dificultăți de orientare, fiind nevoită să se bazeze pe harta Google. Dificultățile de navigare sunt, de asemenea, frecvente și la alte persoane cu aceste probleme.
Pe durata infecției, pacienta își pierduse simțul mirosului și al gustului, se chinuia să respire și a avut febră mare timp de câteva zile. De la recidivă, problemele de recunoaștere facială și de orientare au fost însoțite de alte simptome de lungă durată ale COVID, inclusiv oboseală, probleme de concentrare și incertitudine. Ulterior, a dezvoltat și probleme de echilibru și migrene.
Indiferent de mecanismul specific din spatele simptomelor, acesta este încă un exemplu al modului în care COVID-19 poate provoca probleme neurologice.
„Studiul nostru evidențiază tipurile de probleme de percepție în ceea ce privește recunoașterea feței și orientarea care pot fi cauzate de COVID-19 - este ceva de care oamenii ar trebui să fie conștienți, în special medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății", îndeamnă Duchaine.
Majoritatea persoanelor cu sindromul long COVID au raportat dificultăți neurologice notabile în a face lucruri pe care le găseau ușor de realizat înainte, nu doar o minoritate de cazuri severe.
„Se știa că există probleme cognitive ample care pot fi cauzate de COVID-19, dar aici observăm probleme severe și foarte selective la pacienta de față", spune Duchaine, „ceea ce sugerează că ar putea exista o mulțime de alte persoane care au deficite destul de severe și selective în urma COVID”.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: